Nieuws

China verwerpt voorstel VS voor onderzoek naar oorsprong corona

China heeft het voorstel van de Amerikaanse president Joe Biden verworpen om de Amerikaanse inlichtingendiensten verder onderzoek te laten doen naar de oorsprong van het coronavirus. Dat stak in 2019 voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan. China beschuldigt de VS er nu van het onderzoek naar het coronavirus voor politieke doeleinden te willen gebruiken.

Het Parool
Mensen in de rij voor een voedselverkoper op een straatmarkt in de Chinese stad Wuhan. Beeld REUTERS
Mensen in de rij voor een voedselverkoper op een straatmarkt in de Chinese stad Wuhan.Beeld REUTERS

De Verenigde Staten hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag opgeroepen om door te gaan met een onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. De VS willen dat onafhankelijke deskundigen vrije toegang krijgen tot de originele data en monsters van het coronavirus uit China. President Biden liet daarvoor al weten dat hij opdracht heeft gegeven voor verder Amerikaans onderzoek naar de oorsprong van het longvirus.

Daarbij moet ook de mogelijkheid worden meegenomen dat het virus is verspreid als gevolg van een laboratoriumongeluk in China, aldus Biden. Een onafhankelijk WHO-team dat in januari en februari onderzoek deed in Wuhan noemde die theorie in maart al “extreem onwaarschijnlijk”. Volgens de experts is het coronavirus waarschijnlijk afkomstig van vleermuizen en heeft het via een andere gastheer voor het eerst mensen besmet. De VS stelden donderdag echter dat het WHO-onderzoek “onvoldoende” is geweest en geen uitsluitsel geeft.

De laboratorium-theorie ligt in China uiterst gevoelig. Dat land wordt er geregeld van beschuldigd dat het data over de ernst van het coronavirus en de omvang van de uitbraak doelbewust onder de pet heeft gehouden. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde donderdag op de Amerikaanse voorstellen door te zeggen dat de VS “wegkijken van de feiten”. De Amerikanen proberen met hun voorstel de aandacht af te leiden van hun eigen “incompetente reactie” op de pandemie, aldus de woordvoerder. Het coronavirus kan volgens hem zelfs ook afkomstig zijn uit een Amerikaans militair laboratorium.

Beveiligers bij het Virologie Instituut in Wuhan tijdens het bezoek van een team experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in februari. Beeld REUTERS
Beveiligers bij het Virologie Instituut in Wuhan tijdens het bezoek van een team experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in februari.Beeld REUTERS
Meer over