China neemt omstreden veiligheidswet aan

Zonder ook maar één tegenstem heeft het Chinese parlement Hongkong een nieuwe veiligheidswet opgedrongen. De verworvenheden van de voormalige Britse kroonkolonie worden verder ingedamd.

David van Unen
null Beeld AFP
Beeld AFP

De federale regering in Peking verbiedt Hongkongers met een nieuwe veiligheidswet, die dinsdag werd aangenomen, om ‘terrorisme en separatisme’ te plegen en pogingen te doen ‘de Chinese staat omver te werpen’. Belediging van Chinese iconen zoals de vlag en het volkslied worden strafbaar gesteld.

Stuk voor stuk zijn dit rekkelijke bepalingen, waarbij bovendien niet duidelijk is welke straffen er tegenover zullen komen te staan. Activisten in de speciale administratieve regio en daarbuiten vrezen daarom dat die lang en hard zullen zijn, niet in de laatste plaats omdat de mogelijkheid tot enige controle van het systeem zo veel mogelijk lijkt te zijn weggenomen.

Rechters worden voortaan benoemd door het door Peking geïnstalleerde stadsbestuur van Hongkong. Interpretatie van de wet, die staatspersbureau Xinhua overigens nog altijd niet heeft gepubliceerd, is aan het Nationale Volkscongres in Peking. Dat zal het eindoordeel hebben en mag bovendien zonder tussenkomst van het parlement van Hongkong wetten opleggen en dependances van veiligheids- en inlichtingendiensten in de stad

De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft de veiligheidswet dinsdag bij de VN verdedigd. Lam verklaarde dat de wet ‘onvermijdelijk’ is en dat geen centrale regering de ogen kan sluiten voor bedreigingen van de nationale veiligheid en macht van de staat. Lam hield dinsdag een toespraak voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève.

Activisten kiezen eieren voor hun geld

Joshua Rosenzweig, Chinagezant van Amnesty International in The New York Times: “Het feit dat de Chinese autoriteiten deze wet erdoor hebben geduwd zonder inzage voor de mensen in Hongkong, zegt veel over de bedoelingen. Het doel is angst te stichten in Hongkong en van daaruit te besturen.”

Die strategie slaat aan. Demosisto, de beweging die vorig jaar vooropging in de massale straatprotesten tegen een uitleveringsverdrag met het Chinese vasteland, zag gisteravond vier kopstukken opstappen. Een van hen is student Joshua Wong, die al meerdere gevangenisstraffen uitzat voor zijn activisme. Hij en de drie anderen vrezen de implicaties van de nieuwe veiligheidswet, schreven ze gisteren.

Peking vindt dat het volledig in zijn recht staat. De wet is in het belang van de Chinese staatsveiligheid nodig ‘om buitenlandse invloeden buiten de deur te houden en van Hongkong geen Amerikaanse enclave te maken’. Bovendien: toen het Verenigd Koninkrijk de kroonkolonie in 1997 overdroeg aan China, werd een minigrondwet opgesteld. Een van de bepalingen daarin: beleidsmakers in Hongkong zouden een nationale veiligheidswet opstellen en aan­nemen. Die is er nog steeds niet.

De laatste serieuze poging leidde in 2003 tot wekenlange protesten, waarna het plan in de ijskast werd gezet. Het geduld dat China zegt te hebben geoefend is op. Morgen is het 23 jaar geleden dat de overdracht tussen Londen en Peking was. Tijd voor actie, is de boodschap.

In september wordt in Hongkong een nieuwe wetgevende raad gekozen, een soort parlement. Door de invloed van dat toch al ceremoniële lichaam verder te beperken, maakt de Chinese president XI Jinping die stembusgang op voorhand onschadelijk.

Repressie Oeigoeren

Volgens persbureau AP bedient de ­Chinese overheid zich van draconische maatregelen om het geboortecijfer in de regio Xinjiang eronder te krijgen. AP sprak met dertig vrouwen, die vertellen hoe ze gedwongen zijn een spiraaltje in te laten brengen of zelfs abortus te plegen. Wie weigert, riskeert een boete of celstraf. Met effect. Terwijl het geboortecijfer in heel China vorig jaar met 4,2 procent daalde, ging het in Xinjiang met bijna een kwart omlaag. Tegelijkertijd zou de etnische Hanmeerderheid worden gestimuleerd meer kinderen te nemen.

In Xinjiang wonen Oeigoeren, een islamitische minderheid die op grote schaal wordt opgejaagd en opgesloten. Er zitten naar schatting een miljoen mensen in de kampen. Drie jaar geleden bond president Xi Jinping na een reeks aanslagen de strijd aan met terreur. Sindsdien is er geen aanslag meer gepleegd, zegt Peking trots. Maar het beleid dat is gevoerd, heeft verstrekkende gevolgen voor moslims, Turkmenen en Kazachen in China.

Meer over