Nieuws

China evacueert landgenoten uit Myanmar

Beijing gelast Chinese ondernemingen die in Myanmar actief zijn alle niet-essentiële werknemers en familieleden naar huis te sturen.

Het Parool
Zwarte rookwolken boven Yangon, de grootste stad van Myanmar, op zondag 14 maart.  Beeld AP
Zwarte rookwolken boven Yangon, de grootste stad van Myanmar, op zondag 14 maart.Beeld AP

De Chinese regering heeft tot nu toe terughoudend gereageerd op de staatsgreep in Myanmar en volgens tal van betogers tegen de coup staat het buurland achter de militaire junta. Tientallen Chinese ondernemingen zijn daarom zondag in de grootste stad van Myanmar, Yangon, aangevallen en vernield of beschadigd. Zeker twee Chinezen raakten daarbij gewond.

De krant South China Morning Post meldt nu dat Chinese ondernemingen en projecten in Myanmar de opdracht hebben gekregen om iedereen het land uit te brengen, als het werk is stilgelegd. Bij bedrijven waar nog doorgewerkt wordt, moeten de werknemers die al van plan waren terug te keren, onmiddellijk naar huis. Diezelfde opdracht geldt voor Chinezen die op afgelegen plaatsen wonen of werken.

Economische belangen

Sinds de staatsgreep begin februari in Myanmar zijn er massale protesten en stakingen in het land. Het internet is vaak afgesloten en banken zijn gesloten, waardoor geen geld meer kan worden opgenomen. De Chinese overheid wil dat de landgenoten hun vertrek goed voorbereiden. Volgens een anonieme Chinese zegsman, die aan een bouwproject werkte, ligt als gevolg van de staatsgreep vrijwel al het werk van de Chinezen inmiddels stil.

China heeft veel economische belangen in Myanmar, onder meer in de olie- en gaswinning. Het land is daarom onder meer betrokken bij de aanleg van wegen, havens en pijpleidingen. Beijing is al jaren een belangrijke geldschieter voor de machthebbers in Myanmar. De waarde van de wederzijdse handel is naar schatting 12 miljard euro per jaar.

Meer over