China censureert reünie Friends: geen Justin Bieber en ‘spannende’ scènes

Chinese kijkers van de reünie-aflevering van de Amerikaanse sitcom Friends hebben het moeten doen met een aangepaste, kortere versie van het origineel. De aflevering, uitgezonden door een drietal Chinese streamingdiensten, bleek gecensureerd.

Sam de Graaff
De cast van Friends bij de bekende fontein uit de intro van serie. Beeld EPA
De cast van Friends bij de bekende fontein uit de intro van serie.Beeld EPA

Ongeveer 6 minuten van de in totaal 1 uur en 44 minuten durende aflevering werden geschrapt. Dat betekende: geen gastoptredens van Justin Bieber, Lady Gaga en de Zuid-Koreaanse popgroep BTS.

De artiesten hebben zich allemaal op de een of andere manier onmogelijk gemaakt bij de Chinese autoriteiten. Lady Gaga sprak in 2016 bijvoorbeeld met de Dalai Lama, de spiritueel leider van Tibet. Sindsdien is ze niet langer welkom. Ook niet in een reünie van Friends, zo blijkt.

Justin Biebers misstap dateert van 2014. Hij liet zich fotograferen bij een controversieel monument in Tokio. Daar worden tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Japanse soldaten én geëxecuteerde oorlogsmisdadigers geëerd. Tot woede van China en Zuid-Korea. Popgroep BTS refereerde op een – volgens China – verkeerde manier aan de Korea-oorlog.

Ook ‘ongepaste’ uitspraken werden uit de reünie geschrapt. Een homoseksuele Duitse fan die vertelde wat de show voor hem heeft betekend, werd uit de aflevering geknipt. Hetzelfde lot wachtte een lesbische fan bij zeker een van de streamingdiensten. En een scène waarin Monica en Chandler, twee van de personages, het hebben over of het helpt om te plassen op de plek van een kwallenbeet, werd bij twee streamingdiensten te spannend bevonden voor de Chinese kijker.

Het is onduidelijk of de censuur van bovenaf is opgelegd, of dat de streamingdiensten er zelf voor hebben gekozen. In ieder geval kent China een geschiedenis van het aanpassen van westerse series en films. Bohemian Rhapsody, de film over Queenzanger Freddie Mercury, werd in 2019 ontdaan van scènes waarin de hoofdrolspeler zoent met andere mannen of drugs gebruikt.

Meer over