Catalaanse betogers botsen met politie bij stadion Barcelona

Betogers zijn woensdag in Barcelona slaags geraakt met de politie. Dat gebeurde vlak bij stadion Camp Nou, waar de voetbalklassieker tussen FC Barcelona en Real Madrid werd gespeeld.

ANP/Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

De demonstranten, die voor onafhankelijkheid van Catalonië zijn, waren eerder op de dag al naar het stadion gekomen en deelden spandoeken uit met daarop de tekst: Spanje, kom zitten en praten. De betogers blokkeerden in de middag ook het verkeer bij Camp Nou, waar de veiligheidsdiensten in groten getale aanwezig zijn.

De betogers willen de wereldwijde belangstelling voor de voetbalwedstrijd tussen de twee aartsrivalen aangrijpen om hun zaak over het voetlicht te brengen. Het protest was georganiseerd door de jonge protestorganisatie Tsunami Democràtic, die in augustus is opgericht.

Het duel stond oorspronkelijk voor 26 oktober op de agenda. Door de grote onrust destijds in de regio vanwege de veroordeling van een aantal Catalaanse separatistenleiders werd besloten om de topper naar half december te verplaatsen.

De Clásico

De wedstrijd zelf leverde overigens geen winnaar op. Het traditionele duel tussen Barcelona en Real Madrid, bekend als de Clásico, eindigde in 0-0. Het was de eerste keer in ruim zeventien jaar dat in het treffen tussen de twee Spaanse grootmachten geen doelpunt viel. Oud-Ajacied Frenkie de Jong kon in zijn eerste Clásico als speler van Barcelona geen hoofdrol vervullen.

Real Madrid startte sterk. Doelman Marc-André ter Stegen moest een serie reddingen verrichten en kreeg twee keer hulp van een ploeggenoot bij een Madrileense doelpoging.

Na de rust behield het duel een hoge amusementswaarde. Messi en Luis Suárez misten namens de thuisclub mooie kansen, Gareth Bale zag een treffer worden geannuleerd wegens buitenspel van Ferland Mendy.

In de slotfase van de eerste helft liet Barcelona zich meer gelden. Ramos blokkeerde in de doelmond een schot van Messi en Jordi Alba tikte vanuit een riante positie de bal voorlangs.

Frenkie de Jong  in duel met Dani Carvajal. Beeld AFP
Frenkie de Jong in duel met Dani Carvajal.Beeld AFP
Meer over