Burgemeester Venetië sluit San Marcoplein

Het wereldberoemde San Marcoplein in Venetië is vrijdag gesloten vanwege de overstromingen in de stad. Dat bepaalde burgemeester Luigi Brugnaro.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Venetië staat al dagenlang onder water door hevige regenval en een extreem hoog waterpeil. De Italiaanse regering riep donderdag de noodtoestand al uit.

“Ik ben gedwongen om het San Marcoplein te sluiten vanwege de gezondheidsrisico’s voor de burgers. Het is een ramp,” zei Brugnaro vrijdag. Op het hoogtepunt bereikte het water dinsdagavond een hoogte van 187 centimeter. Dat is slechts 7 centimeter lager dan het record, dat in 1966 werd gemeten.

Premier Giuseppe Conte heeft inmiddels 20 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp. Hij zei dat de overstromingen ‘het hart van Italië raken’.

Slachtoffer blikseminslag

Door het noodweer overleed in de nacht van dinsdag op woensdag een man. Het 78-jarige slachtoffer werd geraakt door de bliksem terwijl hij water aan het wegpompen was. Verder zijn vele pleinen en historische gebouwen ondergelopen. De San Marcobasiliek op het gelijknamige plein zou voor de zesde keer in 1200 jaar onder water staan.

“Het is schokkend om dit te zien,” zei een Mexicaanse toerist. “Je staat gewoon tot je knieën in het water. Je moet hier zijn om het te geloven. Hopelijk gebeurt dit nooit meer.”

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over