Buitenlandse studenten mogen in de VS blijven wonen

Buitenlandse studenten in de Verenigde Staten die door de coronacrisis noodgedwongen alleen nog maar online college volgen, kunnen opgelucht ademhalen: ze hoeven niet meer het land uit.

Het Parool
De campus van universiteit Harvard in Cambridge. Beeld Getty Images
De campus van universiteit Harvard in Cambridge.Beeld Getty Images

De Amerikaanse regering is teruggekomen op het plan om visa van buitenlandse studenten in te trekken als zij aan een onderwijsinstelling studeren die dit najaar alleen online lesgeeft.

De Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard in de staat Massachusetts hadden een rechtszaak aangespannen tegen het besluit dat de Amerikaanse immigratiedienst begon juli aankondigde. Het vertrek van buitenlandse studenten zou hen veel geld kosten. In hun thuisland zouden ze door onder meer tijdsverschillen niet goed online de colleges vanuit de VS kunnen volgen.

Uiteindelijk klaagden de afgelopen week zeventien staten de regering aan vanwege de maatregel. Ook een groepje buitenlandse studenten in Californië begon een gezamenlijke zaak.

Tijdens een hoorzitting in de rechtszaak van Harvard en MIT kregen de universiteiten echter van de rechter te horen dat het plan tafel was.

In het academisch jaar 2018-2019 zouden er volgens een Amerikaanse instituut voor internationaal onderwijs meer dan een miljoen buitenlandse studenten in de Verenigde Staten hebben gestudeerd.

Lees ook: Deze Amsterdamse student in de VS moet live studeren, maar dat kan niet. Nu zit ze met een probleem.

Meer over