PlusNieuws

Buitenlandse ondernemers in Rusland woedend om verplichte gezondheidscontroles

Rusland voert eind deze maand verplichte gezondheidscontroles in voor alle buitenlandse werkemers. Westerse ondernemers zijn laaiend over de nieuwe maatregel.

Joost Bosman
De autoriteiten gaan screenen op drugsgebruik en nemen vingerafdrukken en andere biometrische gegevens af. Beeld Vladimir Smirnov/TASS
De autoriteiten gaan screenen op drugsgebruik en nemen vingerafdrukken en andere biometrische gegevens af.Beeld Vladimir Smirnov/TASS

Volgens de wet die op 29 december van kracht wordt, moeten buitenlanders die langer dan dertig dagen in Rusland verblijven, een gezondheidscontrole ondergaan op ziekten als hiv, syfilis, tuberculose en zelfs lepra.

Daarnaast gaan de autoriteiten screenen op drugsgebruik, nemen ze vingerafdrukken en andere biometrische gegevens af en vindt een gesprek plaats met een psycholoog.

Verplicht onderdeel is ook een röntgenopname van de longen. De test is voor slechts negentig dagen geldig en dus moet een buitenlander die permanent in Rusland woont, de controle vier keer per jaar ondergaan.

Dat kan nog oplopen, doordat buitenlanders iedere keer bij terugkeer naar Rusland opnieuw gecheckt moeten worden.

De buitenlandse expatgemeenschap in Rusland toont zich geschokt door het nieuws. ‘Het is lang geleden dat een wetgevingshandeling zo’n golf van ongeloof, teleurstelling en verontwaardiging veroorzaakte bij duizenden buitenlandse zakenmensen die in Rusland werken’, schrijft voorman Tadzio Schilling van de Association of European Businesses (AEB) in een reactie. ‘We vinden dat deze maatregelen zorgvuldig gericht moeten zijn en onnodige nevenschade aan het Russische ondernemingsklimaat en de aantrekkelijkheid van investeringen moeten vermijden’, schrijft Schilling.

Slecht voor het zakenklimaat

Ook de Amerikaanse en de Duits-Russische Kamers van Koophandel hebben zich gekeerd tegen de nieuwe wet en erop aangedrongen dat de Russische regering haar intrekt. De tests zijn ook slecht voor het zakenklimaat in Rusland, waarschuwen ze.

Thorsten Gutmann van de Duits-Russische Kamer van koophandel vreest een exodus van buitenlanders en ondernemingen. “Sommige bedrijven denken erover om zich volledig terug te trekken uit Rusland. De wet zou echt een uittocht van buitenlandse investeringen kunnen veroorzaken,” zei Gutmann tegen The Moscow Times.

Ook de Nederlandse ondernemer Lodewijk Schlingemann van juridisch bureau Juralink in Moskou is fel gekant tegen de nieuwe check-ups. Hij vermoedt dat die het misbruik moeten tegengaan van de zogenaamde certificaten voor High Qualified Specialists (HQS). De bezitter daarvan kan drie jaar achtereen in Rusland verblijven.

“Voor laaggeschoolde werknemers uit bijvoorbeeld Oezbekistan en Tadzjikistan en hun Russische werkgevers is de HQS natuurlijk ook aantrekkelijk. Zij weten in duizenden gevallen een omweg te vinden om het papiertje krijgen. En dat wil de overheid nu vermoedelijk aanpakken,” zegt Schlingemann.

Schofferend

Maar hij vindt het middel daartoe inefficiënt en zelfs schofferend voor ondernemers als hij zelf, die wel gerechtmatigd een HQS-certificaat hebben. “Je moet het misbruik aanpakken en niet hele groepen die daar niets mee te maken hebben gaan controleren. Ik ben hier werkgever, betaal belasting, maar word op deze manier als een tweederangs burger behandeld.”

Bovendien zijn de tests geen sinecure, weet ook de Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting. “Je moet naar het Sacharov-centrum, twee uur rijden buiten Moskou. Daar kun je lang wachten tussen honderden anderen. In tijden van corona vind ik dat niet prettig.”

Toch heeft Ketting niet het idee dat Rusland – nu de spanningen rond Oekraïne oplopen – opzettelijk Westerlingen wil ‘pesten’. “Er is gewoon niet goed over nagedacht, de wet is niet efficiënt en niet rationeel.”

Mocht het zover komen, dan heeft Ketting (die sinds 1993 onderneemt en woont in Rusland) een paar opties. “Of ik laat mijn bedrijf over aan mijn zakenpartner. Of ik vlieg twaalf keer per jaar vanuit Nederland op en neer. Want ik ga niet tien keer per jaar een röntgenfoto laten maken.”

Meer over