Plus

Brussel woedend over opslag AstraZeneca-vaccins in Italië: ‘Onaanvaardbaar’

De Europese Commissie in Brussel wil dat vaccinproducent AstraZeneca snel en goed uitlegt waarom het in Italië 29 miljoen doses anti-coronavaccin achterhoudt terwijl het in de verste verte niet voldoet aan zijn Europese leverantieverplichtingen en tal van lidstaten zitten te springen om vaccins.

Frans Boogaard
De Catalent-fabriek, waar naar verluidt miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin tegen coronavirus (COVID-19) werden aangetroffen. Beeld REUTERS
De Catalent-fabriek, waar naar verluidt miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin tegen coronavirus (COVID-19) werden aangetroffen.Beeld REUTERS

Valdis Dombrovskis, vice-voorzitter van de Europese Commissie, zei dat woensdagmiddag, kort nadat via Italiaanse en Franse media was uitgelekt dat Italiaanse inspecteurs in opdracht van Brussel bij een controle de vaccins hadden aangetroffen in een fabriek even ten zuidoosten van Rome.

‘Onaanvaardbaar’ en ‘snelle uitleg nodig’, aldus ook Manfred Weber, christendemocratisch fractieleider in het Europese Parlement, in een tweet. ‘De urgentie is te groot. We zouden categorisch elke export van in Europa gemaakt AstraZeneca moeten weigeren.’

De inspecteurs vonden de vaccins in een fabriek van Anagni, waar ze in ampullen wordt gestopt. De inspectie had plaats op verzoek van de Franse EU-Commissaris voor de interne markt Thierry Breton.

Deal

De vondst versterkt de vermoedens van Brussel dat AstraZeneca onderhands aan de Britten of andere derde landen levert en daarmee de EU benadeelt. Dombrovskis kon of wilde vanmiddag niet bevestigen dat de vaccins uit Nederland afkomstig zijn: “Het is aan het bedrijf om ook daar helderheid over te verschaffen.”

Datzelfde geldt voor de bestemming die de vaccins hadden. Op dezelfde plek werden eerder al 250.000 doses geblokkeerd die voor Australië waren bestemd. Sindsdien zou AstraZeneca geen nieuwe exportvergunningen hebben aangevraagd. De 27 lidstaten bekijken de komende dagen hoe ze de vaccinexport van in Europa geproduceerde vaccins verder aan banden kunnen leggen.

Wederkerigheid

“We zijn één van de hotspots van de pandemie en we zijn de grootste exporteur van vaccins. We gaan door met exporteren, maar zonder dat het ten koste gaat van onze bevolking,” aldus Dombrovskis. Dat betekent volgens hem dat Brussel en de lidstaten voortaan elke exportaanvraag afzonderlijk toetsen, onder meer op wederkerigheid: de hoeveelheden vaccin die worden uitgevoerd mogen niet te veel verschillen van de hoeveelheden die worden ingevoerd.

Toeval of niet, maar het aantal nu in Italië gevonden vaccindoses komt bijna overeen met de totale AstraZeneca-productie, dit eerste kwartaal, voor de Europese markt. Volgens het contract met Brussel had AstraZeneca driemaal meer moeten leveren.

Meer over