Brussel wil coronareispas ‘voor de zekerheid’ verlengen tot midden 2023

Europa wil de coronareispas ‘voor de zekerheid’ verlengen tot midden volgend jaar. Het wil daarmee voorbereid zijn op een mogelijke toename van besmettingen later dit jaar of het opduiken van nieuwe varianten. Het reiscertificaat, midden vorig jaar ingevoerd, loopt normaal halverwege dit jaar af.

Frans Boogaard
Reizigers bijeen in de vertrekhal op luchthaven Schiphol. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Reizigers bijeen in de vertrekhal op luchthaven Schiphol.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Om te voorkomen dat er na 30 juni dit jaar niets meer is stelt de Europese Commissie nu al een verlenging voor, zodat lidstaten en het Europees Parlement alle tijd hebben daarover besluiten te nemen. Op dit moment, zegt de Commissie, is het onmogelijk om te zeggen welke impact een eventuele nieuwe golf besmettingen later dit jaar zou kunnen hebben.

“We kunnen niet voorspellen hoe de pandemie zich ontwikkelt, maar we kunnen wel veiligstellen dat burgers kunnen blijven profiteren van een certificaat dat werkt en dat overal wordt aanvaard waar zij heengaan,” aldus Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders. “Zonder deze verlenging riskeren we verschillende nationale systemen te krijgen, met alle verwarring en barrières van dien. Ik zie uit naar de dag dat we het coronacertificaat niet meer nodig hebben, maar in die tussentijd stelt het ons in staat veilig en vrij Europa rond te reizen.”

Klinische proeven

Vergeleken met het huidige certificaat stelt de Commissie een paar wijzigingen voor. Zo zou het certificaat straks ook verkrijgbaar moeten zijn op basis van hoogwaardige antigeentesten, moet het alle vaccindoses bevatten, waar ook toegediend, en moeten personen die deelnemen aan klinische proeven met vaccins tegen corona het ook kunnen krijgen. De Commissie hoopt daarmee de verdere studie en ontwikkeling van vaccins aan te moedigen.

Inmiddels zijn meer dan 1,2 miljard coronacertificaten toegekend en worden ze door zo’n zestig landen gebruikt. Het certificaat, aldus Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton, is daarmee uitgegroeid tot ‘een wereldstandaard’.

Meer over