Brussel keurt voor het eerst insect goed voor consumptie: de meelworm

Europeanen mogen zich vanaf nu massaal tegoed doen aan de gedroogde gele meelworm. Het is de eerste van wellicht een hele reeks insecten die door Brussel officieel geschikt is bevonden voor (menselijke) consumptie.

Frans Boogaard
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het proteïnerijke beestje kan als snack worden genuttigd of als toevoeging in voedingsproducten als beschuit of pasta. In dat laatste geval moet dat wel duidelijk op de verpakking worden vermeld.

Voor Brussel is er weinig nieuws onder de zon: miljoenen mensen over de hele wereld eten al dagelijks insecten. VN-organisatie de FAO beveelt ze aan als gezond, voedzaam en rijk aan vetten, proteïnes, vitamines, vezels en mineralen. Daarna is ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) er nog eens overheen gegaan met een stevig onderzoek.

Dinsdag stemden de lidstaten in, en dat maakt de weg vrij voor de Europese Commissie om de komende weken alles in orde te maken voor de marktintroductie. Die trouwens ook helemaal past in grote nieuwe Brusselse projecten als de ‘green deal’ (voor een beter klimaatbeleid) en de ‘farm-to-fork’-strategie. Insecten vermenigvuldigen zich snel, hebben geen water of vruchtbare landbouwgrond nodig en helpen mee voedselverspilling tegen te gaan.

Regulering onder het nieuwe ‘Novel-food’-programma was ook om nog een andere reden nodig. Insecten als snack waren al op de markt en vielen volgens het Europese Hof van Justitie (in een arrest van vorig najaar) niet onder de voedingswaren waarvoor op dat moment een voorafgaande markttoestemming vereist was. Nu is die wel verplicht en geldt voor insecten die als snack al op de markt waren een overgangsregime, in afwachting van de afronding van het EFSA-onderzoek. Daarvoor is de gedroogde gele meelworm dus als eerste met vlag en wimpel geslaagd.

Economisch zal de nieuwe trend – insectensnacks, of in poedervorm toegevoegd aan bakdeeg of pasta - niet meteen potten gaan breken, erkent ook Brussel, maar het zou ook niet goed zijn het insect als onderdeel van het dagelijkse voedsel helemaal uit te vlakken: bij de EFSA liggen al elf andere insecten onder de microscoop voor een veiligheidsonderzoek.

Meer over