PlusNieuws

Brussel gaat regelen dat er één stekker komt voor alle mobieltjes

Het heeft lang geduurd en het wachten duurt nog even voort, maar die ene stekker voor alle mobiele telefoons gaat er echt komen.

Romana Abels
null Beeld EPA
Beeld EPA

Het heeft lang geduurd, maar die ene stekker voor alle mobiele telefoons gaat er echt komen. Gisteren presenteerde Eurocommissaris Thierry Breton het voorstel telefoonfabrikanten te verplichten hun telefoons van een universele oplaadmechaniek te voorzien. Het duurt wel nog zeker twee jaar, maar dan hoeft bijna niemand meer van werk naar huis te fietsen omdat een stekker ontbreekt die verder niemand anders heeft.

Afgelopen is het dan met de aanschaf van opladers op vakantie, en met ruzies over een verdwenen snoertje. Alle telefoons, tablets, camera’s, koptelefoons en spelconsoles werken dan op hetzelfde snoertje én dezelfde oplaadstekker.

Het lijkt zo simpel als een boterham met pindakaas. Als iets een taak is van de EU, dan is het wel om te regelen dat het leven van burgers niet nodeloos ingewikkeld wordt, zoals met de opladers het geval was. Toch heeft het de Europese Commissie twaalf jaar gekost te komen tot de verplichting.

Het is niet de eerste keer dat Brussel probeert een eind te maken aan de stekkerellende. Een eerdere poging om tot een universele oplader te komen mislukte, omdat in de regels een uitzondering werd gemaakt: als fabrikanten een oplader met hun apparaat meeleverden, hoefden ze niet te voldoen aan de verplichting dat hij op alle apparaten paste.

Daar maakte vooral Apple handig gebruik van, met steeds nieuwe snoertjes en laders. Terwijl andere fabrikanten hun oplaadmechaniek vervingen, vertelde Apple de Europese Commissie jarenlang dat de inmiddels door bijna alle andere partijen aanvaarde usb-c-oplader in Appleproducten niet paste.

Inmiddels is allang gebleken dat die ook op de iPhone past, en zijn zelfs de nieuwste producten van Apple al met een dergelijke oplader uitgerust. De weg naar een universele oplader is misschien daardoor wel korter dan de twee jaar die de Europese Commissie ervoor rekent.

Het staat fabrikanten nog vrij om apparaten te voorzien van twee aansluitpoorten, zodat het oude snoer en oplaadstekker blijven werken.

Dat laatste is uit milieuoogpunt beter, want de berg aan weggegooide snoertjes is ieder jaar enorm. Volgens de nieuwe regels mogen fabrikanten juist geen oplader leveren bij hun apparaat.

Meer over