Brokstukken van Chinese raket vallen neer, maar waar?

Een Chinese raket die het eerste deel van een nieuw ruimtestation omhoog heeft gebracht, valt terug richting onze planeet. Probleem: de brokstukken zullen niet volledig verbranden in de atmosfeer en de plek waar ze neervallen is nog onbekend.

Edwin van der Aa
De lancering van de Lange Mars 5B-raket op 29 april. Beeld AFP
De lancering van de Lange Mars 5B-raket op 29 april.Beeld AFP

Het laatste nieuws luidt dat Spanje, Italië en Griekenland inmiddels ook tot het risicogebied behoren waar de raket kán neerstorten. Puin van de geraket kan zondagavond mogelijk ergens in Europa neerkomen. Volgens experts van het Europese Ruimteagentschap ESA ligt het risicogebied tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte. De resten kunnen ook in de oceaan plonzen.

Zwaartekracht

Het is onmogelijk om te voorspellen welke onderdelen van de Chinese raket op aarde terechtkomen. De meeste objecten in de ruimtevaart verbranden volledig in de atmosfeer als ze door de zwaartekracht terug worden getrokken naar de aarde, zeggen deskundigen. Maar een jaar geleden kwam puin van een andere Chinese raket terecht in Ivoorkust, waarbij huizen werden beschadigd.

De vorige week gelanceerde Lange Mars 5B-raket had de eerste module aan boord van het Chinese ruimtestation dat in een baan om de aarde moet gaan draaien. De raket met de zogenaamde Tianhe-module aan boord steeg op vanaf de Zuid-Chinese eilandprovincie Hainan.

Momenteel raast de raketkern met een snelheid van ruim 25.000 kilometer per uur om de aarde. De raket zou volgens waarnemingen ‘tuimelen’ en daarmee niet onder controle zijn.

Hoewel 70 procent van het aardoppervlak uit water bestaat, vliegt de raket meerdere keren per dag over Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Vanaf vandaag scheert het projectiel ook over Europa.

Meer over