Britten tegen hun zin naar stembus

Donderdag is een gekke dag in het Verenigd Koninkrijk: de Britten moeten naar de stembus voor een instituut waar ze juist zo graag afscheid van willen nemen.

Suse van Kleef
Eergisteren presenteerde Theresa May haar nieuwe brexitvoorstel, dat ze begin juni aan het parlement wil voorleggen. Beeld REUTERS
Eergisteren presenteerde Theresa May haar nieuwe brexitvoorstel, dat ze begin juni aan het parlement wil voorleggen.Beeld REUTERS

Het onbegrip en het onbehagen over de Europese Verkiezingen is groot onder de Britse bevolking. Het valt ook bijna niet uit te leggen: drie jaar na het brexitreferendum zit het Verenigd Koninkrijk nog steeds in de EU, en moet het land dus ook ‘gewoon’ meedoen aan de verkiezingen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Conservatieve Partij – die als regeerder verantwoordelijk is voor de haperende onderhandelingen en het uitstel van de brexit – het slecht doet in de peilingen. De meest recente peiling is vernietigend: de Conservatieven staan op een vijfde plaats met maar 7 procent van de stemmen. Ze moeten de Green Party (12 procent), Labour (13 procent) en Liberal Democrats (19 procent) voor zich dulden. Stijf bovenaan staat de pas opgerichte Brexit Party van Nigel Farage met 37 procent van de stemmen.

De Britse kiezer is boos en teleurgesteld en gebruikt de verkiezingen van vandaag om die boodschap over te brengen. Niet alleen de Conservatieven zijn de klos: in plaats van dat Labour als de grootste oppositiepartij profiteert van de vrije val de concurrent, staan ook zij er niet goed voor. De partij van Jeremy Corbyn wordt afgerekend op de weifelende en vage brexitpositie van de afgelopen jaren. De Britse kiezer gaat vandaag voor een duidelijke boodschap: brexitstemmers lopen over naar de Brexit Party, terwijl Britten die tegen een vertrek uit de EU zijn zich meer thuis voelen bij de LibDems, die zich helder tegen een brexit uitspreken.

Maar er is een vraag die deze Europese verkiezingen volledig overschaduwt: hoe lang zit Theresa May nog op haar plek? Niet lang, zo lijkt het. Eergisteren presenteerde ze haar nieuwe brexitvoorstel, dat ze begin juni aan het parlement wil voorleggen. Het werd direct met de grond gelijk gemaakt en insiders benadrukken dat de premier de situatie alleen maar erger heeft gemaakt. Zelfs een aantal van haar meest loyale volgelingen meent dat haar dagen nu echt geteld zijn. De prominente Conservatief Andrea Leadsom stapte uit protest op en binnen de partij worden plannen gesmeed om de regels te veranderen zodat voor een tweede keer in een jaar gestemd kan worden over het aanblijven van May. Als May nog even mag aanblijven van haar partij, dan valt het doek voor haar begin juni. Naar verwachting worden haar brexitplannen dan voor de vierde keer weggestemd door het Britse Lagerhuis. De strijd om haar opvolging zal dan losbarsten.

Meer over