Britten mogen tijdens feestdagen toch door Frankrijk reizen

Na grote verwarring over de vraag of Britten die in de EU wonen over land door Frankrijk zouden mogen, is bekendgemaakt dat ze zich in de feestdagen geen zorgen over de Franse inreisbeperkingen hoeven te maken.

Het Parool
De veerboot tussen Ouistreham and Portsmouth.  Beeld AFP
De veerboot tussen Ouistreham and Portsmouth.Beeld AFP

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft volgens Franse media na aanvankelijke verwarring bevestigd dat Britten rond de jaarwisseling door Frankrijk kunnen reizen om naar hun woonplaats in de EU terug te keren. Het ministerie heeft de grensbewakers opgedragen tolerant en behulpzaam te zijn voor Britten die door het land heen naar huis in een ander EU-land moeten.

De Britse regering had Parijs donderdag om opheldering gevraagd, nadat Eurotunnel en scheepvaartmaatschappij P&O plotseling met waarschuwingen waren gekomen dat Britten alleen nog door de Kanaaltunnel of met een veerboot naar Frankrijk kunnen als ze een zeer dringende reden hebben door het land te reizen of aantoonbaar in Frankrijk wonen. Dat was volgens Eurotunnel en P&O vanwege nieuwe coronabeperkingen voor reizigers in verband met de virusvariant omikron.

De Franse regering zou recent de regels hebben aangepast, waardoor ook Britten die in een ander EU-land dan Frankrijk wonen, niet meer over land door Frankrijk naar hun woning zouden kunnen reizen. Britten die in de EU met kerstvakantie zijn, vreesden ook dat ze niet meer door Frankrijk terug konden rijden.

Maar in Parijs werd door een anonieme zegsman stellig tegengesproken dat er deze maand nieuwe coronaregels bij zijn gekomen. Het Verenigd Koninkrijk is geen lid meer van de EU en Britten vallen dus onder andere regels dan mensen uit de EU, aldus de functionaris. De regels zouden door de grensbewaking nu mogelijk strenger worden toegepast, maar Eurotunnel bevestigde donderdagmiddag ook dat dit in elk geval rond de jaarwisseling niet het geval is. Na die tijd zou een strenge controle op reizende Britten wel tot gevolg hebben dat Frankrijk voornamelijk nog enkel Britten toelaat die in Frankrijk wonen. (ANP)

Meer over