Britse tv toont foto’s van feestende Boris Johnson tijdens lockdown

Het Britse nieuwsprogramma ITV News heeft maandag foto’s gepubliceerd van een feestende en drinkende Boris Johnson op een van de overheidsfeestjes tijdens de coronalockdown. Het gaat om vier foto’s waarop de Britse premier te zien is.

Het Parool
Op de beelden is te zien dat de Britse premier Boris Johnson het glas heft tijdens een feestje. Beeld VIA REUTERS
Op de beelden is te zien dat de Britse premier Boris Johnson het glas heft tijdens een feestje.Beeld VIA REUTERS

Ze zouden zijn gemaakt op 13 november 2020, toen het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in lockdown was. Op de foto’s is te zien hoe de Britse premier met zijn collega’s aan het proosten is en een toost uitbrengt, naast een tafel met daarop onder meer wijnflessen en glazen. In een verklaring zegt ITV News dat het programma de beelden heeft vrijgegeven ‘in het belang van het publiek’. Overigens kan volgens persbureau Reuters niet onafhankelijk worden geverifieerd of de foto’s inderdaad op die dag zijn genomen.

Volgens het programma trekken de beelden de eerdere uitleg van Johnson over ‘partygate’ in twijfel. Tegenover het Britse parlement verklaarde de premier eerder dat hij niet wist dat de coronamaatregelen tijdens bijeenkomsten niet altijd werden nageleefd.

De nieuwe foto’s lijken nu dus het tegendeel te bewijzen. Angela Rayner, plaatsvervangend leider van de oppositiepartij Labour, beschuldigde Johnson daarom van liegen. “Boris Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niets afwist van de overtredingen, maar er is nu geen twijfel meer, hij loog,” aldus Rayner. “Johnson maakte de regels en overtrad ze vervolgens.”

Boete

De politie in Londen heeft in totaal 126 boetes uitgedeeld aan Britse overheidsmedewerkers naar aanleiding van overheidsfeestjes en -borrels op momenten waarop in Engeland strenge coronamaatregelen golden. De boetes hebben betrekking op in totaal acht bijeenkomsten tussen mei 2020 en april 2021. Volgens een woordvoerder van Downing Street 10 werd ook naar aanleiding van het feestje op 13 november 2020 één boete uitgedeeld, zo meldt de BBC. Die boete zou niet voor premier Johnson zijn geweest. Johnson kreeg alleen een boete voor een verjaardagsfeestje in 2020. Zelf zei hij dat het feestje niet meer dan 10 minuten had geduurd. Hij bood wel zijn verontschuldigen aan voor zijn “fout”, maar weigerde op te stappen.

Topambtenaar Sue Gray kreeg naar aanleiding van alle commotie van Johnson het verzoek om onderzoek te doen naar ‘partygate’. Overheidsbronnen melden dat het volledige rapport hierover mogelijk deze week wordt gepubliceerd. “Daarna zal de premier het parlement uitgebreid te woord staan,” aldus een woordvoerder van Johnson tegen de BBC.