Britse premier Johnson krijgt boete voor overtreden coronaregels

De Britse premier Boris Johnson krijgt een boete voor het overtreden van coronaregels. Ook minister Rishi Sunak van Financiën wordt beboet. Eerder op de dag werd bekend dat het aantal coronaboetes voor overheidspersoneel was opgelopen van twintig naar meer dan vijftig.

Het Parool
Britse premier Boris Johnson moet een boete betalen voor het overtreden van de coronaregels. Beeld AP
Britse premier Boris Johnson moet een boete betalen voor het overtreden van de coronaregels.Beeld AP

Johnson en Sunak zijn dinsdag door de politie op de hoogte zijn gesteld, meldt een woordvoerder van Johnsons kantoor. De twee politici worden beboet omdat ze feestjes hadden bijgewoond toen in Engeland een lockdown van kracht was vanwege de coronapandemie. Ook Johnsons echtgenote Carrie en tientallen regeringsmedewerkers krijgen een boete.

De Britse politie doet onderzoek naar twaalf bijeenkomsten met overheidspersoneel in onder meer Downing Street 10, het kantoor van Johnson. De affaire rond feestjes en borrels staat bekend onder de naam ‘partygate’.

De positie van Johnson kwam eerder dit jaar vanwege het schandaal zwaar onder druk te staan. Meerdere leden van zijn Conservatieve Partij riepen op tot zijn aftreden. Oppositieleider Keir Starmer van Labour heeft na de bekendmaking van de boetes opnieuw opgeroepen tot Johnsons vertrek. Hij vindt dat ook Sunak zijn ontslag moet indienen.

Positie niet in gevaar

Toch komt de positie van Johnson voorlopig niet in gevaar. De grootste critici van Johnson in zijn eigen Conservatieve partij vinden het nu niet het moment om hun leider van de troon te stoten. Zij wijzen op de oorlog in Oekraïne en willen de regering niet in gevaar brengen.

Twee van de felste interne criticasters hebben hun steun uitgesproken voor de regeringsleider. “Het zou op dit moment niet juist zijn om de premier te verwijderen,” zei de leider van de Schotse conservatieven, Douglas Ross. Hij had zijn vertrouwen in Johnson ingetrokken door de affaire rond de feestjes met de premier in coronatijden. Hij noemde het nu belangrijk om eensgezind te blijven tegenover de Russische agressie.

Een conservatieve parlementariër die als eerste Johnson had opgeroepen af te treden, Roger Gale, legde een soortgelijke verklaring af. Er zal een tijd komen dat de premier zich zal moeten verantwoorden voor wat hij verkeerd heeft gedaan, aldus Gale. “Dat moment is niet nu. Maar ik denk niet dat de premier ons naar de volgende verkiezingen zal leiden.”

Meer over