PlusNieuws

Britse minister: Rusland kan wereldoorlog uitroepen

De gevechten in de Donbas houden aan. Volgens de dagelijkse inlichtingenupdate van het Britse ministerie van Defensie wordt met name rond de steden Severodonetsk en Lisitsjansk hevig gevochten.

Sam de Graaff
Een gewonde wordt weggehaald na een bombardement op Lisitsjansk. Beeld REUTERS
Een gewonde wordt weggehaald na een bombardement op Lisitsjansk.Beeld REUTERS

Vooralsnog verloopt de Russische opmars langzaam, melden de Britten, en gaat hij gepaard met zware verliezen. Het noopte de Britse minister van Defensie Ben Wallace ertoe te speculeren over een mogelijke ‘brede mobilisatie’ van het Russische leger.

Dat zou volgens Wallace op 9 mei moeten gebeuren, de dag waarop de Russen de Sovjetoverwinning op nazi-Duitsland vieren. “Het zou me niet verbazen als Poetin gaat verklaren dat zijn land wereldwijd in oorlog is met ‘de nazi’s’ en dat de Russische bevolking massaal moet mobiliseren,” zei Wallace op de Britse radio.

Wallace voegde eraan toe dat hij nog geen inlichtingen heeft om zijn – toch nogal boude – stelling te onderbouwen. Maar uit de lucht gegrepen is zijn verwachting niet. Westerse inlichtingendiensten gingen er tot nu toe vanuit dat Poetin de meiparade zou aangrijpen om zijn ‘overwinning’ in Oekraïne te presenteren. Sinds het begin van de inval hebben de Russen hun doelstellingen steeds naar beneden moeten bijstellen: van een snelle regime change tot de verovering van de Donbas.

Nu ook dat laatste moeizaam lijkt te gaan, zou het volgens Wallace goed kunnen dat Poetin 9 mei niet gebruikt om een overwinning te presenteren, maar om op te schalen. Geen ‘speciale militaire operatie’ – zoals het Kremlin de invasie blijft noemen – maar een oorlog. Mobilisatie zou de Russen extra slagkracht opleveren.

Die kunnen ze goed gebruiken. Afgelopen week verhoogden de Russen en het Westen de inzet. De Amerikanen zeiden de Russen zo hard te willen raken dat ze nooit meer een soortgelijke invasie zouden kunnen lanceren. De Russen waarschuwden voor een kernoorlog.

Donderdag vroeg de Amerikaanse president Biden bovendien voor 33 miljard aan militaire steun in het Congres. Een veelvoud van het totale Oekraïense defensiebudget. En ook het terughoudende Duitsland komt inmiddels (voorzichtig) over de brug met zware wapens.

Meer over