Nieuws

Britse minister: blokkeren migrantenplan Rwanda ‘schandalig’

Het besluit van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) om vooralsnog een streep te zetten door het Britse plan om immigranten op te vangen in Rwanda is schandalig. Dat zegt de Britse minister Priti Patel van Binnenlandse Zaken in The Telegraph. Patel zet vraagtekens bij de beweegredenen van het hof en vindt de werkwijze “ondoorzichtig”.

Het Parool
De Britse minister van Binnenlandse Priti Patel afgelopen week in het Britse parlement tijdens de behandeling van het plan om immigranten op te vangen in Rwanda. Beeld via REUTERS
De Britse minister van Binnenlandse Priti Patel afgelopen week in het Britse parlement tijdens de behandeling van het plan om immigranten op te vangen in Rwanda.Beeld via REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk sloot in april met Rwanda een overeenkomst om illegale immigranten en asielzoekers tegen betaling op te vangen in het Afrikaanse land. Londen wil onder meer met deze maatregel voorkomen dat migranten vanuit Frankrijk de gevaarlijke overtocht wagen naar Engeland, veelal in gammele bootjes en geholpen door mensensmokkelaars.

Het plan leidde tot een storm van protest en mislukte pogingen van mensenrechtenactivisten om de vluchten te blokkeren via de rechter. Het EHRM oordeelde dinsdag alsnog dat het Verenigd Koninkrijk geen mensen naar Rwanda mocht brengen.

Er stonden dinsdag zeven door Londen ongewenste personen op de nominatie naar Afrika te worden gebracht. Een overheidsfunctionaris liet weten dat het vertrek is uitgesteld. Aanvankelijk zouden 130 personen naar Rwanda gaan, maar dat aantal werd door onder meer juridische geschillen flink teruggebracht.

“De ondoorzichtige manier waarop dit hof heeft gehandeld, is schandalig”, reageert minister Patel in de Britse krant. Volgens haar heeft het hof niet eerder een dergelijke uitspraak gedaan. “Daardoor ga je twijfelen aan de motivatie en het gebrek aan transparantie.”

Ook premier Boris Johnson toonde zich teleurgesteld in wat hij noemde de “juridische pogingen om veilige routes voor asielzoekers te ondermijnen” en noemde het Britse plan “verstandig”. Hij liet doorschemeren dat het Verenigd Koninkrijk op manieren zint om het plan alsnog te kunnen uitvoeren.

Binnen de Conservatieve Partij van Johnson gingen er na het EHRM-besluit stemmen op Groot-Brittannië terug te trekken uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vicepremier Dominic Raab zei donderdag echter dat de regering dat niet van plan is. Raab stelde wel dat het hof met het blokkeren van het ‘Rwanda-plan’ zijn bevoegdheden heeft overschreden.

Meer over