Britse koningin noemt 2019 in kerstspeech ‘jaar met veel hobbels’

De Britse koningin Elizabeth zal in haar kersttoespraak op Eerste Kerstdag toegeven dat 2019 zowel voor Groot-Brittannië als voor haar eigen familie een moeilijk jaar is geweest. In de tekst die door Buckingham Palace al deels is vrijgegeven spreekt ze van een ‘hobbelige’ tijd.

Het Parool
De Britse koningin Elizabeth leest haar kerstboodschap voor. Beeld REUTERS
De Britse koningin Elizabeth leest haar kerstboodschap voor.Beeld REUTERS

In de toespraak, die werd opgenomen voordat haar echtgenoot, Prins Philip, uit voorzorg in het ziekenhuis werd opgenomen, zegt ze: ,,Het pad is niet altijd soepel en kan dit jaar soms heel hobbelig aanvoelen. Maar met kleine stappen, genomen vanuit geloof en hoop, kunnen diepgewortelde verschillen worden overwonnen.” Daarmee verwijst ze vermoedelijk zowel naar de moeizame brexit als naar de tegenslagen van de koninklijke familie, met prins Andrew die zich uit het openbare leven heeft teruggetrokken en de druk van de media op Harry en Meghan.

Ook meldt ze in haar kerstboodschap de 75-jarige herdenking van D-day en het belang van verzoening. ,,Degenen die voorheen gezworen vijanden waren, kwamen aan weerszijden van Het Kanaal bijeen voor herdenkingen. Door het verleden achter ons te laten en samen verder te gaan, eren we de vrijheid en democratie waar ooit een zeer grote prijs voor is betaald.’’

Elizabeth hield haar speech in de 'Green Drawing room' van het kasteel in Windsor, waar ze werd omringd door familiefoto's.

Meer over