PlusNieuws

Britse gezondheidsdienst: ‘Meer bewijs dat adenovirus trigger lijkt voor mysterieuze hepatitis bij kinderen’

Er lijkt steeds meer bewijs dat een veelvoorkomend virus verband houdt met zeldzame gevallen van acute hepatitis die bij sommige jonge kinderen zijn opgetreden. Dat zegt de Britse gezondheidsdienst.

Marlies van Leeuwen
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wereldwijd zijn er 169 gevallen geregistreerd van acute leverontsteking onder kinderen, en één dode. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om 114 kinderen die ziek zijn geworden. Tien van hen hadden een levertransplantatie nodig. In het UMC Groningen, het enige ziekenhuis in Nederland dat levertransplantaties uitvoert bij kinderen, werden vorige week in zeer korte tijd vier kinderen onder de 10 jaar opgenomen met acute hepatitis. De ‘gewone’ hepatitisvarianten zijn uitgesloten als de veroorzakers.

Buikgriepsymptomen

Volgens de UK Health Security Agency (UKHSA), de Britse gezondheidsdienst, lijkt een stam van het adenovirusdie wordt aangeduid als F41, de meest waarschijnlijke oorzaak, meldt de BBC. De meeste van de getroffen kinderen zijn vijf jaar of jonger en hebben symptomen van buikgriep gehad – diarree en misselijkheid – gevolgd door geelzucht of gele verkleuring van de huid en ogen. Die laatste symptomen zijn een teken dat de lever het moeilijk heeft.

“Informatie die in ons onderzoek is verzameld, suggereert in toenemende mate dat deze toename van plotseling optredende hepatitis bij kinderen verband houdt met adenovirusinfectie,” zegt Meera Chand, directeur van de afdeling klinische en nieuwe infecties van de UKHSA. “We blijven andere mogelijke oorzaken onderzoeken.”

Zo wordt ook bekeken of het adenovirus leverproblemen kan geven na een recente coronabesmetting. Er is geen link met het covid-vaccin. Geen van de Britse kinderen met acute hepatitis is gevaccineerd.

Veelvoorkomend virus

Het adenovirus is een veelvoorkomend virus, dat de meeste kinderen niet erg ziek maakt. Gevallen van hepatitis – leverontsteking – zijn uiterst zeldzaam, maar kunnen zeer ernstig zijn. Wetenschappers onderzoeken nu of er een verandering is opgetreden in de genetische samenstelling van het virus, waardoor het gemakkelijker leverontsteking kan veroorzaken.

Een andere mogelijke verklaring is dat de opgelegde coronabeperkingen afgelopen winter ertoe hebben geleid dat jonge kinderen op een iets later moment in hun leven voor het eerst zijn blootgesteld aan zo’n adenovirus, wat bij sommigen tot een ‘krachtigere’ immuunrespons heeft geleid. “Het adenovirus is vrijwel verdwenen tijdens de corona-uitbraak en is nu in een golf teruggekomen,” legt Calum Semple uit aan de Britse omroep. Hij is een expert in infectieziekten aan de Universiteit van Liverpool.

Het virus gaat het hele jaar rond, maar zorgt normaal gesproken voor een piek in de wintermaanden. Volgens de Britse gezondheidsdienst is er de afgelopen weken een hogere infectiegraad dan in voorgaande jaren, met name onder kinderen tussen de 1 en 4 jaar.

Mogelijke verklaring

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu laat weten dat er in Nederland nog volop data wordt verzameld en er nog te weinig informatie is om conclusies te trekken. Groot-Brittannië zag al eerder een toename van het aantal gevallen van kinderen met acute hepatitis en was al eerder op zoek naar een mogelijke verklaring. “Het adenovirus is een van de opties waaraan wordt gedacht,” zegt Karóly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Meer over