PlusInterview

Brexiteer Darren Selkus: ‘Clean break is het mooist’

Op 31 oktober verstrijkt de deadline voor de brexit. Hoe leven de Britten toe naar die dag? Correspondent Suse van Kleef blikt vooruit in een serie interviews. Brexiteer Darren Selkus: ‘Iedereen wil hier maar één ding: op 31 oktober de EU uit.’

Suse van Kleef
Ondernemer Darren Selkus doet het werk voor de Brexit Party erbij. ‘Het is zwaar, maar ik zal blijven vechten voor de brexit. Beeld Tim Jobling
Ondernemer Darren Selkus doet het werk voor de Brexit Party erbij. ‘Het is zwaar, maar ik zal blijven vechten voor de brexit.Beeld Tim Jobling

Darren Selkus had nooit verwacht in de politiek te belanden. Nu staat de 48-­jarige ondernemer op straat aan kiezers uit te leggen waarom hij Lagerhuislid wil worden voor de Brexit Party. “Ik heb me nooit bemoeid met politiek, ben geen politicus. Sterker nog: ik wil het ook helemaal niet zijn,” zegt de eigenaar van een bedrijf dat fineerplaten maakt. “Maar ik zie het als mijn verantwoordelijkheid de wil van het volk uit te voeren.”

Pas vier maanden geleden werd Selkus lid van de Brexit Party, uit frustratie over het uitblijven van de brexit. Een week later kreeg hij een e-mail van de partij, die vrijwilligers en poten­tiële parlementariërs zocht. Selkus: “Ik heb er drie dagen over nagedacht. Toen besefte ik: dit moet ik doen. Het land heeft voor brexit gestemd en het parlement negeert dat.”

De politieke partijen in Groot-Brittannië zijn druk op zoek naar geld en kandidaten. Door de voortdurende politieke crisis is de verwachting dat er nog dit jaar nieuwe verkiezingen zijn. De Brexit Party, de nieuwe partij van Nigel Farage, wil in alle 650 kiesdistricten meedoen. En zo kreeg de kersverse politicus Selkus het district Epping Forrest toebedeeld, waar in het referendum in 2016 ruim 62 procent voor brexit stemde. “Een thuiswedstrijd dus,” zegt hij lachend.

In het buurthuis waar hij deze dag zijn eerste campagne-evenementje houdt, verzamelt het publiek zich in het pubgedeelte. Versleten tapijt op de grond, lauwwarme ales op de tap en een kampioenswedstrijd op de tv in de hoek: veel Engelser wordt het niet. Onder de bezoekers is de boosheid over de politiek en het uitblijven van de brexit voelbaar. Er wordt gescholden op ‘die grootverdieners in Brussel’. Ook de media moeten het ontgelden, die zijn vooringenomen: “Het zijn allemaal remainers.”

Het zaaltje waar Selkus een paar Brexit Party-vlaggen heeft neergezet, is stampvol. Er moeten stoelen bij. Veertig man, meer dan hij had verwacht. “We moesten zelfs naar een grotere locatie verhuizen. Hier wil iedereen maar één ding: op 31 oktober uit de EU stappen. Hoe dan ook.”

Geen racisten

Toch lopen de discussies hoog op. Ook onder de brexitstemmers heerst verdeeldheid: deal of geen deal? Doet Boris Johnson het goed? Darren Selkus heeft moeite zijn publiek in de hand te houden en besluit eroverheen te schreeuwen: “Het gaat niet om mij of Boris, het gaat om het verlaten van de EU! In Westminster zit een groep zelfgenoegzame politici. Dat moet veranderen.” Het publiek klapt: de aspirant-politicus kan weer door met zijn verhaal.

Zijn belangrijkste argument om destijds voor brexit te stemmen? Soevereiniteit. “We moeten weer controle over ons eigen lot krijgen. Ik wil geen politieke agenda voor 28 landen, ik wil er een voor het Verenigd Koninkrijk. We moeten onze eigen wetten en regels maken.”

Immigratie telt voor Selkus minder. Immigranten zijn nodig, zegt hij – zelf heeft hij ook een paar Oost-Europeanen in dienst. Brexit­stemmers worden vaak gezien als racisten, zegt hij verontwaardigd. “Maar dat is niet zo. Zeker niet in dit kiesdistrict. Ja, ik kom het heel soms tegen, maar dan zeg ik: dat is niet waar de Brexit Party voor staat. We worden ook vaak neergezet als onbereisd, wereldvreemd. Ik reis ontzettend veel voor mijn bedrijf, heb zelfs in Frankrijk gewoond. Dus dat klopt gewoon niet.”

Na 10 jaar in het Britse leger en 17 jaar bedrijfs­leven lonkt nu het parlement. Zijn nieuwe carrière zorgt voor spanningen in zijn omgeving. “In mijn bedrijf werken veel remainers. We discussiëren al meer dan drie jaar over de brexit. Nu proberen we het te vermijden: alles is gezegd. Ook onder remainers is veel boosheid, merk ik.”

Hij vertelt over zijn schoonzus uit Frankrijk, die overstuur raakt van brexit, ‘en al helemaal van wat ik nu doe’. “Maar ik kan niet anders: dit is zo belangrijk. Het is zwaar, ik doe dit allemaal naast mijn werk, en ik heb een vrouw en twee kinderen die ik wil zien. Maar ik zal blijven vechten voor de brexit.”

Nog liever de cel in

Van Boris Johnson verwacht hij weinig. Voor een volledig nieuwe deal vóór 31 oktober is te weinig tijd. “Als hij al terugkomt met een akkoord, zal het waarschijnlijk iets zijn dat veel op Mays deal lijkt. Dan zitten we voor altijd vast­geketend aan de EU en moeten we ons nog steeds aan allerlei regels houden. Ik ga nog liever de gevangenis in dan dat we niet uit de EU stappen.”

Hij hoopt op een no-dealbrexit, eind deze maand. Het doemscenario van voedsel-, benzine- en medicijntekorten gelooft hij niet. “Ik heb nog steeds de droom dat Johnson ons op 31 oktober uit de EU leidt. Zonder deal, een clean break. Dan hoef ik ook de politiek niet in, dan is het doel bereikt. Maar ik zie het somber in.”

Meer over