Brand verwoest Zuid-Afrikaans parlementsgebouw

Het Zuid-Afrikaanse parlementsgebouw in Kaapstad is getroffen door een zeer grote brand. Daarbij is een deel van het dak ingestort. De rook is tot in de wijde omtrek te zien.

Het Parool
De brandweer probeert het vuur in het parlementsgebouw te blussen Beeld REUTERS
De brandweer probeert het vuur in het parlementsgebouw te blussenBeeld REUTERS

Het vuur ontstond vermoedelijk in het originele deel van het gebouw in Kaapstad, in een van de kantoren. Vanuit daar verspreidde het zich naar een fitnessruimte, aldus een woordvoerder van de hulpdiensten.

Volgens de autoriteiten is de brand in de oude vleugel inmiddels onder controle. Het dak is daar ingestort. In de nieuwe vleugel woedt de brand nog wel en hebben de vlammen ook de vergaderzalen van het parlement bereikt. “Dit is een zeer trieste dag, want het parlement is de thuisbasis van onze democratie,” zegt minister Patricia de Lille (Openbare Werken en Infrastructuur) in een reactie.

Er zijn geen gewonden gemeld. De hulpdiensten vrezen dat het vuur zich nog verder verder zal verspreiden, omdat in de historische kamers veel tapijten en gordijnen hangen. Hoewel het parlement van Zuid-Afrika zich in Kaapstad bevindt, wordt het land geregeerd vanuit Pretoria, bijna 1500 kilometer verderop.

Oorzaak

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens president Cyril Ramaphosa is een persoon gearresteerd. Deze persoon wordt momenteel ondervraagd.

Dat originele deel van het complex stamt uit 1884 en werd later twee keer uitgebreid. “Deze gebouwen zijn oud,” zegt Jean-Pierre Smith, lid van het gemeentebestuur van Kaapstad, volgens de Zuid-Afrikaanse site News24. “Er wordt gesuggereerd dat het dertig minuten duurde voor de detectieapparatuur de brand registreerde. Als het had gewerkt, hadden we de brand eerder ontdekt.‘’

In april vorig jaar legde een brand een deel van de universiteitsbibliotheek van Kaapstad, met een bijzondere archiefcollectie, in de as.

Meer over