Nieuws

Boris Johnson: Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945

Er zijn aanwijzingen dat Rusland ‘de grootste oorlog in Europa sinds 1945' plant, aldus de Britse premier Boris Johnson in een interview met de BBC. ‘Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen.’

ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA

Volgens de inlichtingendiensten is Rusland van plan Oekraïne binnen te vallen en de hoofdstad Kiev te omsingelen, aldus de minister-president. Johnson is bang dat de invasie vele mensenlevens zal kosten.

Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraagt het aantal troepen langs de Oekraïense grens, zowel in Belarus als Rusland, tussen de 170.000 en 190.000 man. Het Westen vreest dat de Russen ieder moment kunnen aanvallen, maar Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend dat van plan te zijn en zegt alleen militaire oefeningen in de regio te houden.

Johnson zegt tegen de BBC dat de Amerikaanse president Joe Biden westerse leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten, via de regio Donbas, binnenvalt, maar ook vanuit Belarus en vanuit de regio rondom Kiev. “Ik ben bang om te zeggen dat het plan dat we zien is voor iets dat echt de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zijn, alleen al qua omvang”, zei de premier. Mensen moesten niet alleen rekening houden met het mogelijke verlies van Oekraïense levens, maar ook dat van “jonge Russen”, voegde hij eraan toe.

Johnson sprak met de BBC na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en vertelde de wereldleiders in een toespraak bij een veiligheidsconferentie in München dat elke invasie van Oekraïne door Rusland “over de hele wereld zou echoën”.

Het volledige interview wordt zondagmorgen uitgezonden op de BBC.

NAVO: ‘Grootschalige aanval’

Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht dat het Russische leger een “grootschalige aanval” op Oekraïne gaat uitvoeren.

De secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap zei dat zaterdag in München waar een veiligheidsconferentie plaatsvindt.

“Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne voorbereidt”, zei Stoltenberg tegen de Duitse omroep ARD. “We zijn het er allemaal over eens dat de kans op een aanval zeer hoog is.”

Volgens hem worden er dan ook geen Russische troepen uit het grensgebied met Oekraïne teruggetrokken, zoals Rusland beweert, maar komen er juist meer bij. Volgens de Noor zijn er ook tekenen dat Rusland probeert te zorgen voor een aanleiding voor een invasie.

In lijn met de verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de rijke G7-landen eerder op de dag, roept Stoltenberg Rusland op een diplomatieke oplossing te zoeken.

Russische separatisten

Eerder werd bekend dat twee Oekraïense soldaten om het leven zijn gekomen door artillerievuur van de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Het is voor het eerst in ruim een maand dat er in het conflict doden vallen. Oekraïne meldde ook vier gewonden.

Het geweld tussen beide partijen is volgens waarnemers de afgelopen tijd flink toegenomen. Zowel de rebellen als het leger beschuldigen elkaar ervan het bestand in de regio te overtreden.

Het regeringsleger en de separatisten zijn sinds 2014 in Oost-Oekraïne verwikkeld in een burgeroorlog die meer dan 14.000 mensen het leven heeft gekost. Het vredesproces werd in 2014 en 2015 in gang gezet met akkoorden die werden gesloten in de Belarussische hoofdstad Minsk.

De separatisten zouden volgens Kiev zware artillerie hebben ingezet. Zij beschuldigen de regering er op hun beurt van de afspraken niet na te leven. Bij een granaataanval vanaf Oekraïense zijde zou zaterdag een waterleiding in Donetsk zwaar zijn beschadigd. En tijdens een bezoek aan de frontlinie ontploften er mortiergranaten in de buurt van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Denis Monastirski. Rusland maakte melding van granaten die net over de grens schade zouden hebben aangericht.

Meer over