Nieuws

Bolsonaro belooft voor 2030 eind aan illegale houtkap Amazone

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft in een brief aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden beloofd om tegen 2030 een einde te maken aan illegale ontbossing in het Amazonegebied. De rechts-populistische leider zei dat dit doel alleen kan worden bereikt met “aanzienlijke middelen” en dat hij hoopt te kunnen rekenen op “alle mogelijke steun” van de internationale gemeenschap, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.

Het Parool
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Beeld AFP
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.Beeld AFP

“Wij willen nogmaals onze ondubbelzinnige steun betuigen aan de inspanningen van uw excellentie (Biden, red.) en onze toezegging geven om alle illegale ontbossing in Brazilië tegen 2030 uit te roeien”, schreef de Braziliaanse president. Bolsonaro zal op 22 en 23 april deelnemen aan een virtuele klimaattop onder leiding van Biden, samen met veertig andere staatshoofden en regeringsleiders.

Brazilië had via ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs in 2015 al toegezegd illegale ontbossing tegen 2030 een halt toe te roepen. Maar of het land die belofte zal nakomen, wordt ernstig in twijfel getrokken sinds Bolsonaro in 2019 aantrad. De Braziliaanse president is voorstander van mijnbouw en landbouwexploitatie in natuurreservaten en inheemse gebieden.

Tijdens zijn ambtstermijn zijn ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied alleen maar toegenomen. Tussen augustus 2019 en juli 2020, zo blijkt uit satellietgegevens, is de ontbossing met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van de 12 maanden daarvoor, met een ontbost areaal zo groot als Jamaica.

Ook zijn regelingen die ontbossing en het verbranden van bosgebied moeten voorkomen versoepeld en is fors bezuinigd op controlerende instanties.

Donderdag werd het hoofd van de Federale Politie in de staat Amazonas Alexandre Saraiva uit zijn functie gezet, een dag nadat hij het Braziliaanse Hooggerechtshof had gevraagd een onderzoek te starten naar milieuminister Ricardo Salles. Volgens Saraiva belemmert de minister het politiewerk bij het traceren van illegale houtkappers. Salles bemoeide zich persoonlijk met een grote partij illegaal hout die door de politie in beslag was genomen en wilde die laten vrijgeven. “Dat is alsof de minister van Arbeidszaken zich keert tegen een politie-actie tegen slavenarbeid”, aldus Saraiva.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (links) met minister van Milieu Ricardo Salles op archiefbeeld. Beeld REUTERS
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (links) met minister van Milieu Ricardo Salles op archiefbeeld.Beeld REUTERS
Bosbranden in de Amazone in de Braziliaanse deelstaat Pará in augustus vorig jaar. Beeld AFP
Bosbranden in de Amazone in de Braziliaanse deelstaat Pará in augustus vorig jaar.Beeld AFP
Een ontbost gebied bij Sinop, in de deelstaat Mato Grosso. Beeld AFP
Een ontbost gebied bij Sinop, in de deelstaat Mato Grosso.Beeld AFP
Meer over