Update

Blokkeerschip Suezkanaal ligt opnieuw vast, nu door Egypte

De Ever Given, het schip dat eind maart vastliep in het Suezkanaal en daarmee een groot deel van de wereldhandel lamlegde, is op­nieuw gestrand. Dit keer niet in een grote hoop zand en klei, maar door een geschil met de autoriteit die gaat over het kanaal.

Sam de Graaff
De Ever Given in het Suezkanaal. Beeld REUTERS
De Ever Given in het Suezkanaal.Beeld REUTERS

De Egyptenaren willen geld zien. De reddingsoperatie was duur en, belangrijker, inkomsten uit het kanaal vielen weg. Lokale auto­riteiten hebben de Ever Given daarom in beslag genomen.

De Japanse eigenaar van het schip, het bedrijf Shoei Kisen ­Kaisha, kreeg de rekening van zo’n 900 miljoen dollar gepresenteerd. Maar wie precies moet betalen, is onduidelijk. Naast de Japanse eigenaar is er nog de Taiwanese reder Evergreen en vaart het schip onder Panamese vlag.

Bovendien hebben de Japanners ‘averij grosse’ ingeroepen, een maritiem rechtsprincipe dat regelt dat zowel de eigenaar als klanten meebetalen na een ongeluk. Daarbij is het wel de vraag of er sprake was van overmacht of van een menselijke fout. Egyptische autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de oorzaak van het ongeluk, maar het kan nog wel even duren tot de uitkomst er is.

Het stilvallen van de Ever Given tussen 23 en 29 maart had grote gevolgen: zo’n 10 procent van de wereldwijde handel stroomt door het Suez­kanaal. Toen het schip werd vlotgetrokken lagen zo’n 400 schepen te wachten voor het kanaal. Andere schepen kozen voor een alternatieve, langere ­route.

Meer over