Bill Gates bouwt zeven fabrieken voor coronavaccins

Bill Gates laat met zijn stichting fabrieken bouwen voor vaccins tegen het coronavirus. De oprichter van Microsoft kiest de zeven meest veelbelovende vaccins uit; slechts twee daarvan zullen gebruikt worden. Met deze tactiek moet sneller een vaccin beschikbaar komen.

Bill Gates hoopt sneller een vaccin beschikbaar te maken door vaccinfabrieken te bouwen.  Beeld AP
Bill Gates hoopt sneller een vaccin beschikbaar te maken door vaccinfabrieken te bouwen.Beeld AP

Gates was virtueel te gast in The Daily Show met presentator Trevor Noah. Met de stichting van de miljardair, de Bill & Melinda Gates Foundation, laat Gates zeven fabrieken bouwen voor de meest veelbelovende vaccins in de strijd tegen het coronavirus. In de show gaf hij ook meteen aan dat er daarvan hooguit twee gebruikt zullen gaan worden. Gates meldde dat hiermee inderdaad miljarden verloren zullen gaan.

Toch is dit een slim plan, volgens de filantroop. Nu een paar miljard ‘verliezen’ bij het bouwen van fabrieken die nooit gebruikt gaan worden, is altijd nog beter dan biljoenen verliezen met een vastlopende economie, zo legde Gates uit.

Wedden op meerdere paarden

Volgens de oud-topman van Microsoft zou het kostbaar tijdverlies beteken om in te zetten op slechts één vaccin. Hoewel Gates dus op meerdere paarden wedt, denkt hij dat het nog lang zal gaan duren voordat de vaccins op de markt zijn. Tot die tijd doen we er volgens hem goed aan om de maatregelen in acht te nemen.

Gates waarschuwde drie jaar geleden op een veiligheidsconferentie voor een nieuwe pandemie. Hij stelde toen dat hij de kans groot achtte dat er ‘de komende vijftien jaar een pandemie uitbreekt die binnen het jaar het leven kost aan 30 miljoen mensen’. Hij ging uit van een virus dat zou worden gemaakt door terroristen of simpelweg verspreid zou worden door vogels. Of beide.

Meer over