Update

Bijna 200 arrestaties na massaprotest Belarus

Meer dan 100.000 betogers hebben zondag gedemonstreerd in de Belarussische hoofdstad Minsk. Veiligheidstroepen waren massaal aanwezig en hebben zeker 196 mensen gearresteerd. Veiligheidstroepen hadden al voor de protestmars gepantserde voertuigen in stelling gebracht in het stadscentrum en prikkeldraad uitgerold.

ANP
. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Betogers liepen richting het Paleis van de Onafhankelijkheid, waar president Aleksandr Loekasjenko een kantoor heeft. Deelnemers aan de ‘mars voor rechtvaardigheid’ dragen rood-witte vlaggen en hebben borden met opschriften als ‘vertrek’ en ‘lafaards slaan vrouwen in elkaar’. Geüniformeerde mannen met bivakmutsen namen betogers mee die vlaggen of protestborden droegen. Sommige demonstranten zochten daarom een veilig heenkomen in een winkelcentrum en fastfoodrestaurant.

De autoriteiten arresteerden zaterdag bij een vrouwenprotest ook al ruim 400 mensen.

Verkiezingfraude

In Belarus wordt al weken op grote schaal geprotesteerd tegen Loekasjenko. Veel burgers denken dat er verkiezingsfraude is gepleegd bij de presidentsverkiezingen van vorige maand. Loekasjenko, die al een kwart eeuw aan de macht is, kreeg volgens de officiële uitslag meer dan 80 procent van de stemmen. Tegenstanders geloven daar niets van.

Meer over