Nieuws

‘Bijna 1000 strijders hebben zich in Marioepol overgegeven’

Bijna duizend Oekraïense strijders uit de Azovstalfabriek in Marioepol hebben zich overgegeven sinds maandag, aldus de pro-Russische rebellen en de autoriteiten in Moskou.

ANP
Beeld, uit een video van het Russische ministerie van Defensie, van strijders uit de fabriek die zich zouden hebben overgegeven. Beeld AP
Beeld, uit een video van het Russische ministerie van Defensie, van strijders uit de fabriek die zich zouden hebben overgegeven.Beeld AP

Ongeveer tachtig van hen zijn zwaargewond. Er wordt geen schatting gegeven van het aantal strijders dat zich nog in het staalindustriecomplex zou bevinden. Volgens de leider van de pro-Russische ‘volksrepubliek’ Donetsk, Denis Poesjilin, zitten de hoogste commandanten van de Oekraïense strijders nog steeds verschanst op het Azovstalterrein.

Kiev en Moskou hebben uiteindelijk afspraken gemaakt over het lot van de laatste verdedigers van het complex waarmee begin deze week een wapenstilstand tot stand kwam. Strijders begonnen het complex te verlaten en zwaargewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in het oostelijker gelegen Novoazovsk, bij de Russische grens.

Rusland beschouwt de strijders die zich overgeven als krijgsgevangenen. De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar zei dat ze later geruild worden tegen Russische krijgsgevangenen.

Om Marioepol aan de Zee van Azov is sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne in februari bitter gevochten. De haven- en industriestad was voor de Russische aanvallers en de pro-Russische rebellen in de regio een van de belangrijkste doelwitten in de strijd tegen Oekraïne.

De stad viel in 2014 in handen van overwegend extreemrechtse Oekraïense nationalistische milities zoals het Azovbataljon. Zij behoren tot de felste en laatste verdedigers van het industriecomplex van Azovstal. In Russische ogen zijn het nazi’s en oorlogsmisdadigers.

Garantie Poetin

Het Kremlin heeft laten weten dat president Vladimir Poetin garandeert dat strijders die zich overgeven, worden behandeld zoals internationale regels dat voorschrijven. Maar in het Russische parlement gaan stemmen op om de strijders te berechten en zelfs eventueel te executeren.

In Kiev is de eerste strafzaak tegen Russische soldaten al begonnen. Woensdag bekende de 21-jarige sergeant Vadim Shishimarin in de rechtbank in maart een 62-jarige ongewapende burger te hebben doodgeschoten. Hem hangt een levenslange celstraf boven het hoofd.

Volgens de Oekraïense openbaar aanklager Andriy Synyuk zullen spoedig nog vele rechtszaken volgen. Oekraïne heeft, net als de Verenigde Staten, Rusland beschuldigd van genocide en zegt bewijs te hebben voor duizenden oorlogsmisdaden.

Meer over