PlusNieuws

Biden eist nieuw onderzoek naar herkomst covid, ook ontstaan lab een optie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft inlichtingendiensten de opdracht gegeven om nog eens uitgebreid onderzoek te doen naar de herkomst van Covid-19. De mogelijkheid dat het virus is ontstaan in een lab ziet hij als een serieuze optie.

Sam de Graaff
De WHO-missie had eerder nog geconcludeerd dat een lek uit het lab hoogst onwaarschijnlijk was. Beeld AP
De WHO-missie had eerder nog geconcludeerd dat een lek uit het lab hoogst onwaarschijnlijk was.Beeld AP

Waar ligt de oorsprong van het coronavirus? Sinds het begin van de pandemie wordt uitgebreid gezocht naar een antwoord op die vraag. Een missie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeerde begin dit jaar na een bezoek aan China dat het virus vermoedelijk stamt van een vleermuizenpopulatie en via een ‘tussendier’ bij de mens is beland.

Ook de Amerikaanse inlichtingendienst zien dat als het meest waarschijnlijke scenario. Maar zekerheid is er niet, niet bij de Amerikanen en niet bij de WHO.

Dus blijven alternatieve theorieën rondzingen. Een daarvan: het virus is ontstaan in een Chinees lab. Lange tijd werd dat idee weggezet in het hoekje met complottheorieën, maar langzaamaan wint de theorie terrein.

Medewerkers ziek

Zeker in de VS. Eerder deze week schreef The Wall Street Journal op basis van een Amerikaans inlichtingenrapport dat medewerkers van het Virologisch Instituut van Wuhan in november 2019 in het ziekenhuis zijn beland. De timing zou opvallend zijn: begin december werden in Wuhan voor het eerst corona-achtige verschijnselen bij patiënten vastgesteld. Twee belangrijke adviseurs van Biden, onder wie de bekende viroloog Anthony Fauci, riepen deze week op meer onderzoek te doen naar de ‘laboratoriumthese’.

De eerdergenoemde WHO-missie had nog geconcludeerd dat een lek uit het lab hoogst onwaarschijnlijk was. Maar in de VS bestaan al lange tijd twijfels over de onafhankelijkheid van die missie. Was er wel ruimte voor harde conclusies, of had China een (te) stevige vinger in de pap?

Omdat inlichtingendiensten de theorie over het lablek niet uitsluiten, heeft Biden nu dus bevolen tot nieuw onderzoek. Over drie maanden verwacht hij het rapport op zijn bureau.

Meer over