Biden blijft achter terugtrekken troepen in Afghanistan staan

De Amerikaanse president Biden blijft achter het besluit staan om de Amerikaanse troepen uit Afghanistan te halen. Dat zegt hij in een eerste reactie op de machtsovername door de Taliban. “Het was een keuze tussen meer troepen sturen of wegwezen. Ik sta vierkant achter mijn beslissing.”

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

Biden verwijt de verdreven Afghaanse regering een gebrek aan daadkracht en motivatie. “We gingen bijna 20 jaar geleden naar Afghanistan met duidelijke doelstellingen,” aldus Biden. “Onze missie was nooit het heropbouwen van het land, het realiseren van de democratie. Het enige doel was het vermijden van een terreuraanval op Amerikaanse bodem.”

Spanning uitgekeken

Naar de reactie van Biden werd met spanning uitgekeken. De snelle opmars van de Taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die 20 jaar heeft geprobeerd de fundamentalisten te verdrijven. Waarnemers spreken over een mislukte poging van het Westen om in Afghanistan vrede, veiligheid en democratie te brengen.

De president wijst op de arrestatie van Osama Bin Laden. “Vandaag is de terreurdreiging verspreid ver buiten Afghanistan,” haalt Biden aan. De president wijst op zijn campagnebelofte om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan tegen 1 mei 2021. “Ik sta achter mijn beslissing. Na 20 jaar heb ik hardleers ondervonden dat er nooit een gepast tijdstip is om Amerikaanse troepen terug te trekken.”

Biden erkent dat de Taliban in Afghanistan veel sneller aan de macht kon komen dan verwacht. Daarvan geeft hij de Afghaanse regering de schuld. “De Amerikanen hoeven niet te strijden en sterven in een oorlog waarvoor de Afghaanse troepen niet zelf willen strijden,” stelt hij. Een verlengde aanwezigheid van de Amerikaanse troepen zou geen verschil gemaakt hebben, stelt hij. Daarom weigert hij naar eigen zeggen om fouten uit het verleden te herhalen, namelijk het eindeloos uitvechten van een oorlog die niet kan gewonnen worden.

Biden zegt het Afghaanse volk wel te blijven steunen en dat er humanitaire en diplomatieke steun zal worden verleend.

‘Slecht leiderschap’

Voor zijn commentaar keerde Biden terug van het buitenverblijf Camp David, waar hij eigenlijk nog een paar dagen langer zou blijven. Tot nu toe verdedigde de president de terugtrekking van de Amerikaanse militairen, die hij eerder dit jaar had aangekondigd. Samen met de Amerikanen besloten ook de andere buitenlandse troepen te vertrekken.

Ook de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie wijt de snelle opmars van de Taliban aan slecht leiderschap van de Afghaanse regering. ”Je kan bevoorraden, je kan trainen, je kan steunen, je kan adviseren,” sprak de zegsman. “Maar je kan geen wilskracht en leiderschap kopen en leiderschap ontbrak.” De Verenigde Staten besloten in 2001 tot militair ingrijpen in Afghanistan, toen het taliban-regime van destijds onderdak bood aan terreurgroep Al-Qaeda en weigerde terroristenleider Osama bin Laden uit te leveren.

Tot en met dit jaar bleven de Amerikanen en internationale bondgenoten in Afghanistan om het land op te bouwen en lokale troepen te trainen. Toen begin dit jaar de troepen vertrokken, destabiliseerde het land snel en kon de taliban in korte tijd heel Afghanistan veroveren.

Meer over