Bewondering en respect na overlijden Desmond Tutu: ‘Een groot man is heengegaan’

Het overlijden van Desmond Tutu maakt wereldwijd enorm veel warme reacties los waarin bewondering en respect de boventoon voeren. Zijn geweldloze strijd tegen apartheid maakt nog altijd indruk.

Ton Voermans
null Beeld AP
Beeld AP

Hij wordt veelvuldig geciteerd op sociale media, zoals: ‘Als je vrede wilt dan praat je niet met je vrienden maar met je vijanden’. Of: ‘Mijn vader zei altijd: Verhef je stem niet, verbeter je argumenten’.

‘Desmond Tutu leefde wat hij preekte,’ schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in een reactie op Twitter vergezeld van twee citaten van de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsstrijder en Nobelprijswinnaar. ‘Zonder vergeving is er geen toekomst.’ En: ‘Als je afzijdig blijft bij onrecht dan heb je de kant van de onderdrukker gekozen.’

Duizenden bekenden en onbekenden, van mensen die hem ooit ontmoetten tot mensen die hem bewonderden, delen hun gedachten. “Zijn leven heeft de wereld tot een betere plaats gemaakt,” aldus de Schotse premier.

De Britse premier Boris Johnson schrijft: ‘Hij zal worden herinnerd om zijn spirituele leiderschap en zijn onverwoestbare goede humeur.’

President Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika noemt TuTu ‘een patriot die zijn gelijke niet kent’. Hij roemt zijn niet aflatende strijd tegen apartheid en tegen onrecht elders in de wereld. The Nelson Mandela foundation noemt het verlies van Tutu ‘niet te bevatten’. “Hij was groter dan het leven en voor zovelen in Zuid-Afrika en overal op de wereld was zijn leven een zegen.”

‘Een baken van licht’ voor mensenrechten overal ter wereld, noemt Amnesty International de overleden bisschop, en ‘het morele kompas dat Zuid-Afrika zo hard nodig had’.

“Ik ben bedroefd door het overlijden van een wereldwijsgeer, mensenrechtenleider en machtige pelgrim op aarde. Wij zijn beter omdat hij hier was,” zegt Bernice King, dochter van de vermoorde Amerikaanse dominee en voorvechter van de mensenrechten Martin Luther King.

FC Twente

Ook voetbalclub FC Twente staat op de website stil bij zijn dood. Hij was in december 2012 benoemd tot erelid van de Enschedese club tijdens een bezoek aan een wedstrijd in de Grolsch Veste.

Tutu bij FC Twente op het veld. Beeld
Tutu bij FC Twente op het veld.

Tutu verscheen voor het duel met SC Heerenveen op het veld gehuld in een shirt van de Enschedese club en kreeg een staande ovatie van de 30.000 toeschouwers. Hij werd die dag benoemd tot erelid.

Toenmalig trainer Steve McClaren noemde het bezoek van Tutu destijds ‘een mijlpaal’ voor FC Twente. “Hij is een man van een ongekende statuur,” zei de Britse trainer. “Ik vond het fantastisch om hem de hand te mogen schudden. Het was een heel speciaal moment voor mij en voor FC Twente.”

Dochter: ‘Hij was de kleinste reus’

“Mijn vader was een man van gebed en een man van vrede. Zijn hart was groot genoeg om heel de wereld in liefde vast te houden,” reageert de in Nederland woonachtige dochter Mpho Tutu op de dood van haar vader tegenover Trouw. Dochter Mpho is priester in de anglicaanse kerk, waarvoor ook haar vader diende. Ze woont met haar vrouw in Amstelveen en is sinds kort acht uur in de week predikant in de remonstrantse, vrijzinnige kerk in Amsterdam.

Vandaag vliegt ze naar Zuid-Afrika voor de begrafenis van haar vader. ‘Hij werd eens beschreven als de kleinste reus,’ appte ze gisteren, doelend op de kleine gestalte van de overleden bisschop en op zijn grootsheid. Tutu maakte geen verschil tussen mensen. Zijn dochter: ‘Hij verkeerde met de machtigen der aarde, en zat bij de kleinsten, de zwaksten, de armsten en de meest hulpbehoeftigen. Hij deed het met dezelfde liefde en lach.’

Meer over