Plus

Betogers Libanon eisen meer dan alleen het vertrek van de premier

In Libanon is de geest nog lang niet terug in de fles, ondanks het opstappen van premier Hariri. Ook maandag wordt geprotesteerd.

Tom Kieft
Zondag gingen weer tienduizenden, veelal jonge betogers de straat op tegen corruptie en de politieke elite.  Beeld EPA
Zondag gingen weer tienduizenden, veelal jonge betogers de straat op tegen corruptie en de politieke elite.Beeld EPA

Voor de derde week op rij zijn maandagochtend alle scholen gesloten in Beiroet vanwege massale protesten. Betogers hebben straten afgesloten in de hoofdstad van Libanon, die sinds 17 oktober het toneel is van massale protesten tegen corruptie en het zittende regime.

Nadat premier Saad al-Hariri vorige week de eer aan zichzelf had gehouden en dinsdag zijn vertrek aankondigde, leek het protest even iets af te zwakken. Maar dit weekend stroomden tienduizenden, veelal jonge betogers in Beiroet en Tripoli weer de straten op.

Iedereen moet weg

Hariri’s opstappen was een belangrijke eis van de betogers, maar een eerste stap. Het gehele politieke systeem moet volgens hen worden gesaneerd, garanties moeten worden gegeven dat de corruptie in het land wordt aangepakt. Niet alleen Hariri moet weg; iedereen, inclusief president Michel Aoun en zijn schoonzoon, de buitenlandminister Gebran Bassil. Maar die willen van opstappen niets weten.

De protesten braken uit na een aankondiging van bezuinigingen die vooral de lagere economische klassen zal raken. In de eerste weken leek de onvrede met het regime eensgezindheid te creëren bij de bevolking, die doorgaans langs religieuze lijnen zwaar verdeeld is. Maar inmiddels beginnen de verschillen in de loyaliteit onder de bevolking ook weer aan de oppervlakte te komen.

Niet wachten

Bij het presidentiële paleis vlak bij Beiroet kwamen zondag ook duizenden aanhangers van Aoun bijeen. Aoun en Bassil zijn leden van een christelijke partij, die wordt gesteund door Hezbollah. Die groep, waartegen de VS nieuwe sancties heeft ingevoerd vanwege haar steun aan het Iraanse regime, begint zich steeds zichtbaarder met de situatie in Libanon te bemoeien.

Ten overstaan van zijn aanhang beloofde Aoun corruptie in het land te zullen bestrijden. “De bevolking is het vertrouwen verloren en dat is een groot probleem. We moeten dat vertrouwen terugwinnen,” citeerde persbureau AP.

De president heeft aangekondigd een nieuw kabinet te vormen, maar heeft nog geen datum vastgelegd. Tegen het zere been van zijn tegenstanders is ook dat Hariri op verzoek van Aoun aanblijft, tot een regering is gevormd. Dat proces kan maanden duren; maanden waarop de demonstranten niet willen wachten. Hun slogan luidt niet voor niks: ‘Deze revolutie slaapt niet, vorm vandaag een nieuwe regering.’

Meer over