PlusAchtergrond

Betere zorg, snel economisch herstel: Von der Leyen presenteert ambitieuze ‘Europese troonrede’

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteerde woensdag een ambitieuze Europese State of the Union, vergelijkbaar met onze Troonrede. Een overzicht.

Frans Boogaard
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteerde de 'Europese troonrede' woensdag in Straatsburg, Frankrijk. Beeld Julien Warnand/EPA
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteerde de 'Europese troonrede' woensdag in Straatsburg, Frankrijk.Beeld Julien Warnand/EPA

Gezondheid

Met meer dan 70 procent van de volwassen bevolking ingeënt, nog eens 700 miljoen doses uitgedeeld aan 130 andere landen en 1,8 miljard doses voor onszelf en andere landen onderweg, heeft Europa de coronacrisis goed aangepakt. Nu de toekomst: nooit mag een lokale epidemie nog uitgroeien tot een wereldwijde. Woensdag komt Brussel met voorstellen én geld (50 miljard rond 2027) voor een gezondheidsagentschap. De EU Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) waarschuwt en bereidt ons voortaan voor op welke gezondheidsbedreiging dan ook.

Economie

Europa herstelt zich snel van de coronacrisis: negentien landen zitten nog dit jaar op pre-crisisniveau, de rest volgend jaar. Het herstelplan van 750 miljard euro ‘repareert’ niet alleen, maar brengt ook toekomstige welvaart. Een stappenplan moet Europa in tien jaar naar een nieuwe digitale toekomst leiden: 5G overal waar mensen wonen, 80 procent van de volwassen bevolking en 90 procent van het MKB op internet, bijgestaan door zeker 20 miljoen ict-specialisten. Verder wil Europa zijn eigen chipsindustrie. Door onderzoek, ontwerp en productie te bundelen, kan het zelfvoorzienend zijn in plaats van afhankelijk van Azië. Brussel wil ook het overleg over een nieuw economisch bestuur – een EU-minister van Financiën? – nieuw leven inblazen, met de hoop op een consensus ruim voor 2023. Er komt een wet om greep te krijgen op de winsten van brievenbusfirma’s, wereldwijd steunt Europa de invoering van een minimumtarief voor winstbelasting.

Sociaal

Een Europese zorgstrategie moet de best mogelijke zorg en een betere werk-/privébalans garanderen. Een sociaal klimaatfonds ondersteunt de nu al 34 miljoen Europeanen die met energiearmoede kampen.

Jongeren

Voor jeugdwerklozen komt er een uitwisselingsprogramma, Alma, dat hen naar het voorbeeld van het succesvolle studentenuitwisselingsprogramma Erasmus de kans geeft in het buitenland werkervaring op te doen. Verder roept Brussel 2022 uit tot jaar van de Europese jeugd en krijgen jongeren een prominente rol in de net begonnen conferentie over de toekomst van Europa.

Buitenland en defensie

Brussel wil, na het Afghanistandrama, nieuwe impulsen geven aan de Defensie-Unie, zonder van een Europees leger te spreken. Wel van een gezamenlijk situation-center, gericht op het samenbrengen van kennis en informatie, collectieve besluitvorming, meer interoperabiliteit en een gezamenlijke cyberdefensie. Defensiematerieel dat in Europa is ontwikkeld en geproduceerd zou kunnen worden vrijgesteld van btw. Met de Navo, niet happig op een Europese Alleingang, wordt een nieuwe partnerschapsovereenkomst uitonderhandeld. Samen met de Franse president Macron organiseert Von der Leyen volgend jaar een defensietop.

Partnerschappen

Met Amerika werkt Brussel al aan een nieuwe raad voor handel en technologie, de West-Balkan mag vooruitlopend op toetreding later rekenen op investeringen ter waarde van een derde van het eigen bnp. Ook elders wil Europa handelsbanden verdiepen, toeleveringsketens versterken en investeren in groen en digitaal. Het Europese antwoord op de nieuwe zijderoute van China is de Global Gateway, die goederen, diensten en mensen wereldwijd met elkaar verbindt. Arme landen krijgen tot en met 2027, bovenop de 25 miljard per jaar die ze al krijgen, 4 miljard extra voor klimaatfinanciering.

Rechten

Er komt nog dit jaar een wet ter bestrijding van geweld tegen vrouwen. Die gaat over preventie, bescherming en strafvervolging, zowel on- als offline. Er komt ook een betere bescherming van journalisten – mede naar aanleiding van de moordaanslag op Peter R. de Vries – en een wet inzake mediavrijheid. Ten slotte wil Brussel een verbod op (invoer van) producten die met dwangarbeid zijn vervaardigd.

Meer over