Nieuws

Beschuldigingen over en weer bij eerste top tussen China en VS sinds aantreden Biden

De eerste Amerikaans-Chinese diplomatieke top sinds het aantreden van president Joe Biden is begonnen met gekibbel. Tijdens de normaal korte openingsverklaringen vlogen de beschuldigingen over tafel.

Sam de Graaff
De Chinese (links) en Amerikaanse delegaties tegenover elkaar tijdens de openingssessie van de gespreken tussen de VS en China in het Captain Cook Hotel in Anchorage, Alaska. Beeld AP
De Chinese (links) en Amerikaanse delegaties tegenover elkaar tijdens de openingssessie van de gespreken tussen de VS en China in het Captain Cook Hotel in Anchorage, Alaska.Beeld AP

Het lijkt met terugwerkende kracht een uitstekende locatie voor de eerste bilaterale ontmoeting op hoog niveau tussen de Verenigde Staten en China: Anchorage, de grootste stad van Alaska. Want bij het begin van de top was de sfeer al behoorlijk ijzig.

Voorafgaand aan de top was het vooral de vraag of de VS een andere – lees: minder harde – koers ten opzichte van Peking zou varen dan onder president Trump. Het voorlopige antwoord: daar lijkt het niet op.

De opening van de top werd gekenmerkt door beschuldigingen over en weer. Dat is opmerkelijk, want dergelijke bijeenkomsten zijn doorgaans een uitwisseling van beleefdheden. De onderhandelingen vinden plaats achter gesloten deuren.

Veel te lang betoog

Dit keer liep het anders. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beet het spits af. Hij sprak zijn ‘diepe bezorgdheid’ uit over de Oeigoeren, Hongkong, Taiwan en Chinese cyberaanvallen en economische intimidatie van Amerikaanse bondgenoten.

De Chinese delegatie liet het niet ongemerkt passeren. Topdiplomaat Yang Jiechi reageerde met een betoog van 15 minuten – ruim langer dan de geplande 2 minuten. Laat de VS eerst naar zichzelf kijken voordat het China de les leest over mensenrechten en democratie zei hij, verwijzend naar de Black Lives Matterbeweging en de bestorming van het Capitool. Yang benadrukte bovendien dat de VS alleen namens zichzelfspreekt, niet namens de hele wereld.

Daarmee zou de top worden afgesloten, maar Blinken moest en zou nog iets zeggen. Hij hield de aanwezige camera’s zelfs in de zaal. “In mijn korte tijd als minister van Buitenlandse Zaken heb ik al honderd collega’s gesproken,” zei Blinken. Zij zouden hebben aangegeven blij te zijn dat de VS een actievere rol in de wereldpolitiek aanneemt dan onder Trump.

Het gekibbel ging nog even door. China was teleurgesteld in de ongeplande reactie van Blinken De VS hekelde het lange betoog van Yang. Met nog een dag onderhandelen is de toon gezet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Beeld REUTERS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.Beeld REUTERS
Meer over