Beroemde dubbelspion George Blake (98) overleden

George Blake, een beroemde ‘mol’ binnen de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 die in de jaren vijftig voor de geheime dienst KGB van de Sovjet-Unie spioneerde, is op 98-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woonplaats Moskou, melden Russische persbureaus zaterdag.

ANP
George Blake in 2001. Beeld AFP
George Blake in 2001.Beeld AFP

“De legendarische inlichtingenofficier George Blake is vandaag overleden,” zei de woordvoerder van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR tegen het staatspersbureau Tass, eraan toevoegend dat Blake ‘oprecht van ons land hield en de prestaties van ons volk tijdens de Tweede Wereldoorlog bewonderde’.

Nederlandse verzet

De in Rotterdam geboren Blake, zoon van een Nederlandse moeder en een vader met de Britse nationaliteit, was een voormalig lid van het verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1942 verhuisde hij naar Engeland en ging daar later aan de slag als agent voor MI6 tijdens de Koude Oorlog. Hij bood zijn diensten aan de Sovjets aan in de jaren vijftig, nadat hij getuige was geweest van Amerikaanse bombardementen op de burgerbevolking in Korea.

Hij verstrekte de namen van honderden agenten aan de KGB en onthulde het bestaan van een geheime tunnel in Oost-Berlijn die gebruikt werd om de Sovjets te bespioneren.

In Groot-Brittannië werd hij in 1961 na een aanklacht door een Poolse dubbelagent veroordeeld tot 42 jaar gevangenisstraf. Vijf jaar later wist hij met een touwladder met hulp van zijn celgenoten uit de gevangenis te ontsnappen. Terwijl hij op de vlucht was, slaagde Blake erin om via de Duitse Democratische Republiek (DDR) het IJzeren Gordijn over te gaan om voor altijd in het Oosten te blijven.

In Moskou werd hij als held ontvangen en kreeg hij van de Russische inlichtingendiensten de rang van kolonel. Ondanks de val van de USSR waaraan hij zijn leven had gewijd, heeft hij nooit spijt gehad van zijn daden.

George Blake was het laatste overlevende lid van een beroemde generatie Britse dubbelagenten, de ‘mollen’ die de USSR tijdens de Koude Oorlog had weten te rekruteren.

In een door het Kremlin gepubliceerde condoleance noemt de Russische president Vladimir Poetin, zelf een ex-KGB-agent, Blake een bijzonder vitale en moedige vakkundige die een onschatbare bijdrage heeft geleverd aan de wereldwijde strategische gelijkheid en de vrede. ‘De herinnering aan deze legendarische persoon zal voor altijd in ons hart blijven,’ schreef hij.

Meer over