Beroemd Beatles-producer en veroordeeld moordenaar Phil Spector (81) overleden

De beroemde muziekproducer Phil Spector is op 81-jarige leeftijd overleden aan gevolgen van het coronavirus. Dat meldt het doorgaans goed ingevoerde TMZ.

Leon van Wijk
Phil Spector. Beeld AP
Phil Spector.Beeld AP

Spector produceerde wereldhits als Imagine van John Lennon en Unchained melody van The Righteous Brothers. Hij zat een gevangenisstraf van negentien jaar uit vanwege de moord op actrice Lana Clarkson in 2003.

Spector zou de diagnose Covid-19 vier weken geleden hebben gekregen en toen vanuit de bajes naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Daar sterkte hij volgens TMZ aan, waarna hij terug het gevang in ging. Daar verslechterde zijn conditie weer, waarna hij gisteren in het ziekenhuis overleed.

De producer is vooral bekend van zijn ‘formule’ om muziek te produceren, de zogenoemde Wall of Sound, waarbij muziek zo rijk en groots mogelijk klinkt. De in New York geboren Spector was in de jaren 60, 70 en 80 actief als producer en schreef grote hits op zijn naam, waaronder het hele album Let it be van The Beatles uit 1970.

Moord

Op 3 februari 2003 leerde Spector actrice Lana Clarkson (40) kennen in de bekende club House of Blues aan de Sunset Strip in Hollywood. Ze ging met hem mee naar huis, waar ze die avond dood werd gevonden met een schotwond bij haar mond.

Spector sprak van een ‘onbedoelde zelfmoord’. “Ze kuste het pistool, ik heb geen idee waarom,” zei hij. Kort nadat Clarkson was gestorven, had hij echter tegen zijn chauffeur gezegd: “Ik denk dat ik iemand heb vermoord.” De actrice bleek inderdaad te zijn vermoord; Spector werd in 2009 veroordeeld tot negentien jaar cel.

Meer over