Berlijn kiest voor onteigenen woningen

Een meerderheid van de Berlijnse kiezers heeft zich zondag uitgesproken voor de mogelijkheid woningen te onteigenen van grote vastgoedbedrijven.

Sam de Graaff
De huurprijzen in Berlijn zijn de afgelopen jaren razendsnel gestegen, wat al leidde tot grote demonstraties. Beeld Omer Messinger/Getty
De huurprijzen in Berlijn zijn de afgelopen jaren razendsnel gestegen, wat al leidde tot grote demonstraties.Beeld Omer Messinger/Getty

De inwoners van Berlijn hadden het maar druk, zondag. Ze brachten niet alleen hun stem uit voor de landelijke verkiezingen, maar ook in deelstaatverkiezingen, voor stadsdeelraden en bij een referendum.

Wat betreft dat referendum: op tafel lag de vraag of woningen van grote vastgoedbedrijven (meer dan 3000 huizen) mogen worden onteigend. Het antwoord van de Berlijners was duidelijk: ja, dat mag. Een meerderheid van 56,4 procent bleek voor.

Het ging om een niet-bindend referendum, dus of de onteigening zal gaan gebeuren, is een tweede. De politiek moet wel naar de uitslag kijken.

De huurprijzen in Berlijn zijn de afgelopen jaren razendsnel gestegen, wat onder meer leidde tot grote demonstraties. Twee van de drie huidige coalitiepartijen – de Groenen en Die Linke – zijn al voor onteigening, alleen de SPD vond het te ver gaan. Diezelfde coalitie kan na de deelstaatverkiezingen van deze week opnieuw op een meerderheid rekenen.

Meer over