Beoogde opvolger Merkel wil geen bondskanselier worden

CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer geeft het voorzitterschap van haar partij op en wil ook geen bondskanselier meer worden. Dat heeft ze maandagochtend verklaard.

Caspar Naber
Annegret Kramp-Karrenbauer. Beeld EPA
Annegret Kramp-Karrenbauer.Beeld EPA

Kramp-Karrenbauer lag de afgelopen dagen onder vuur door haar optreden bij de politieke rel over de verkiezing van de nieuwe premier in de deelstaat Thüringen. Die werd verkozen met de steun van de rechts-populistische partij AfD, de liberale FDP én de regionale afdeling van de CDU.

‘AKK’ veroordeelde de samenwerking met de AfD scherp en eiste nieuwe premiersverkiezingen. “De beslissing van de CDU om zich tegen ons advies in niet te onthouden van stemming in de derde ronde, was fout.’’ De CDU kan volgens haar geen deelstaatpremier ondersteunen die bij het nemen van beslissingen is aangewezen op AfD-stemmen. “Dat verbiedt ons besluitvormingsproces in de partij.”

De CDU-afdeling in Thüringen legde de kritiek van de partijleider echter naast zich neer. Pas nadat bondskanselier Angela Merkel zich met de zaak had bemoeid, veranderden de christendemocraten in de deelstaat van standpunt en zegden ze hun steun aan de nieuwe premier op.

De bemoeienis van Merkel, die tussenbeide kwam terwijl ze op zakenreis in Zuid-Afrika was, was volgens Duitse media al een aanwijzing van het ‘autoriteitsprobleem’ van Kramp-Karrenbauer als partijvoorzitter.

Meer over