PlusNieuws

‘Belarus smokkelt migranten de Europese Unie in als vergelding’

De Belarussische machthebber Loekasjenko dreigde er vorige maand al mee, nu lijkt hij woord te houden. Buurland Litouwen slaat alarm.

Christoph Schmidt
Demonstranten bij de grens tussen Litouwen en Belarus. Beeld AP
Demonstranten bij de grens tussen Litouwen en Belarus.Beeld AP

President Aleksandr Loekasjenko lijkt een cynische vergeldingsmaatregel te nemen tegen de Europese Unie in het algemeen en buurland Litouwen in het bijzonder. De Litouwse ­autoriteiten wijzen sinds begin deze maand op de toenemende aantallen migranten die op illegale wijze Litouwen binnenkomen, vanuit Belarus. Het zou gaan om een moedwillige poging van Minsk om de EU te destabiliseren, door vanuit de Iraakse hoofdstad Bagdad een luchtbrug voor migranten op te zetten en hen vanuit Minsk naar de grens met Litouwen te sturen.

Luchtbrug

Details zijn nog schimmig, en kwamen dit weekeinde vooral van het ­Telegramkanaal Nexta. Roman Protasevitsj, de op 23 mei in zijn Ryanairvlucht onderschepte en gearresteerde Belarussische journalist, was een van de drijvende krachten daarachter. Volgens Nextajournalist Giczan is de luchtbrug opgezet door het Belarussische reisbureau Tsentrkurort (waar Loekasjenko aan de knoppen zit) in samenwerking met luchtvaartmaatschappij Iraqi Airways. ‘Honderden Irakezen arriveren wekelijks in Belarus,’ aldus Giczan op Twitter. Het aantal wekelijkse vluchten Bagdad-Minsk zou in een maand zijn verdubbeld van twee naar vier, waarvoor bovendien grotere Boeings zijn ingezet (de 777 in plaats van de 737).

Tentenkamp

Giczan beweert dat de inzittenden bij aankomst ongezien een visum krijgen en met behulp van Belarussische grenswachten naar Litouwen worden gesmokkeld. Voor deze ‘pendeldienst’ moeten ze omgerekend tussen de 2500 en 5000 euro betalen.

Of al die vliegtuigpassagiers ook daadwerkelijk in Litouwen belanden, is onduidelijk. Volgens de laatste gegevens van de ­Litouwse autoriteiten zijn dit jaar tot nu toe bijna 189 migranten illegaal het land binnengekomen, tegen 81 in 2020. Op tv-beelden is te zien dat Litouwen een tentenkamp bij de grens heeft opgezet met plaats voor 350 migranten.

In een reactie op de luchtpiraten­arrestatie van Protasevitsj heeft de EU inmiddels het hele EU-luchtruim gesloten voor Belarussische vliegtuigen. Economische sancties zijn in voorbereiding. Eind mei dreigde Loekasjenko al met niet-alledaagse tegenmaatregelen. “We hielden migranten en drugs tegen - nu kunnen jullie die zelf gaan vangen en opeten.”

Dat Loekasjenko zijn pijlen vooral op Litouwen richt, komt onder meer doordat de regering aldaar een van zijn meest uitgesproken critici is. Het land is ook een toevluchtsoord voor veel Belarussische dissidenten. Onder hen Svetlana Tichanovskaya, de zelfverklaarde ‘leider van een democratisch Belarus’. Na de frauduleuze presidentsverkiezingen van vorig jaar – ‘gewonnen’ door Loekasjenko – nam zij de wijk naar Vilnius.

Meer over