Nieuws

‘Belangrijke wapenbeperkingen’ VS op komst

Een groep Amerikaanse senatoren heeft een voorlopig akkoord bereikt over wetgeving die bescheiden nieuwe wapenbeperkingen combineert met aanzienlijke investeringen in de geestelijke gezondheidszorg en schoolbeveiliging.

ANP
De roep om nieuwe wapenwetgeving klinkt in de VS al lange tijd. Beeld Nathan Howard/AFP
De roep om nieuwe wapenwetgeving klinkt in de VS al lange tijd.Beeld Nathan Howard/AFP

De deal belooft ‘de belangrijkste nieuwe federale vuurwapenbeperkingen sinds de jaren negentig,’ meldt The Washington Post.

De Democraten hebben sinds de recente dodelijke massaschietpartijen in onder meer Uvalde (Texas) en Buffalo (New York) opgeroepen tot een verbod op de verkoop van (semi)automatische aanvalswapens. Zo’n verbod komt er onder de huidige senaatsdeal vanwege Republikeins verzet echter niet, zeggen anonieme regeringsbronnen waarop de krant het bericht baseert. Ook wordt de minimumleeftijd voor de aankoop van aanvalswapens niet opgekrikt van 18 naar 21, zoals onder meer president Biden voorstaat. Voor pistolen bestaat overigens wel al een minimumleeftijd van 21.

Ook de meeste door Democraten gewenste strengere achtergrondcontroles voor potentiële vuurwapenkopers haalden de deal niet. Wel zullen background checks voor wapenkopers onder de 21 voor het eerst een verplicht onderzoek van strafdossiers omvatten. Ook opent de deal de deur voor zogeheten ‘red flag laws’, die het autoriteiten en burgers mogelijk maken naar de rechter te stappen om een tijdelijk wapenverbod aan te vragen voor mensen die (vermoedelijk) een gevaar zijn voor zichzelf of anderen.

Schoolbeveiliging

Andere elementen van de deal maken miljarden federale dollars vrij voor schoolbeveiliging, bijvoorbeeld door meer geld te besteden aan gewapende beveiligers en een meer op beveiliging ingestelde architectuur en infrastructuur van scholen en universiteitscampussen. Ook wordt er meer geïnvesteerd in de de geestelijke gezondheidszorg, onder andere in de vorm van een op te zetten ​​landelijk netwerk van ‘gemeenschapsgerichte gezondheidsklinieken’.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, liet vrijdag al weten bereid te zijn elk wetsvoorstel aan te nemen dat de Senaat passeert en tot meer vuurwapenbeperkingen leidt. “Als het levens redt en er steun voor is binnen beide partijen, juichen we het toe, zelfs als het niet alle maatregelen bevat die we willen.”

President Biden zal een door beide kamers goedgekeurde wapenwet naar verwachting ondertekenen. In reactie op de Senaatsdeal verklaarde hij: “Het is duidelijk dat dit niet alles bevat dat volgens mij nodig is, maar het weerspiegelt belangrijke stappen in de juiste richting en het zou de belangrijkste wetgeving op het gebeid van wapenveiligheid betekenen die het Congres de afgelopen decennia heeft aangenomen.”

Uitbreiding wapenrechten

De laatste substantiële federale wapenbeheersingswetten werden halverwege de jaren negentig aangenomen. In 1993 creëerde de zogeheten ‘Brady-wet’ een nationaal systeem voor achtergrondcontrole. In 1994 volgde een verbod op sommige halfautomatische geweren en pistolen. Dat verliep echter in 2004 en werd niet verlengd.

De afgelopen decennia heeft Washington de wapenrechten vooral uitgebreid. In 2005 heeft het Congres de vuurwapenindustrie bijvoorbeeld immuun gemaakt voor rechtszaken over productaansprakelijkheid. En in 2008 heeft het hooggerechtshof het recht van een individu om wapens te bezitten verankerd.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over