Begrafenis Franse oud-president Chirac door talloze prominenten bezocht

Tal van internationale politieke prominenten hebben in Parijs in de kerk van Saint-Sulpice de begrafenisdienst van de Franse oud-president Jacques Chirac bijgewoond. Chirac stierf donderdag op 86-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn naasten.

Het Parool
Jacques Chirac wordt gedragen naar de kerk Saint-Sulpice in Parijs. Beeld AFP
Jacques Chirac wordt gedragen naar de kerk Saint-Sulpice in Parijs.Beeld AFP

Onder de gasten waren onder meer de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier, de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, de Russische president Vladimir Poetin, prins Albert II van Monaco, de voormalige president van Afghanistan Hamid Karzai, de Libanese premier Saad Hariri en groothertog Henri van Luxemburg. Nederland had oud-premier Jan Peter Balkenende afgevaardigd.

Politica Marine Le Pen was niet welkom bij de herdenkingsdienst. Familie en nabestaanden van Chirac vonden dat niet gewenst, omdat Chirac overhoop lag met de vader van Marine Le Pen, de rechtse politicus Jean-Marie Le Pen. Tijdens de verkiezingen van 2002 waren zij verwikkeld in een hevige strijd om het Franse presidentschap.

Jan-Peter Balkenende. Beeld AP
Jan-Peter Balkenende.Beeld AP

Duizenden Fransen

De kist van Chirac, gehuld in een Franse vlag, werd voorafgaand aan de dienst door zijn voormalige lijfwachten de kerk binnengedragen terwijl toeschouwers buiten applaudisseerden. Vele rouwenden verzamelden zich voor de kerk in de zon. Daar stonden grote schermen opgesteld waarop de uitvaartdienst te volgen was.

Zondag namen al duizenden Fransen afscheid van de oud-president. Voor de Parijse kathedraal Saint-Louis-des-Invalides stond een lange rij mensen in regenachtig weer. De lijkkist van de conservatieve politicus stond bij de ingang van de kerk, bedekt met de Franse driekleur. Aan de muur hing een enorm portret van Chirac.

President Emmanuel Macron (midden), zijn vrouw Brigitte Macron (links) en voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton (rechts). Beeld EPA
President Emmanuel Macron (midden), zijn vrouw Brigitte Macron (links) en voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton (rechts).Beeld EPA
De voormalige president van Afghanistan Hamid Karzai. Beeld AP
De voormalige president van Afghanistan Hamid Karzai.Beeld AP
In de kerk Saint-Sulpice in Parijs. Beeld AFP
In de kerk Saint-Sulpice in Parijs.Beeld AFP
Meer over