Plus

Asielbeleid Japan onder vuur na dood Sri Lankaanse vluchteling

Japan is geschokt door de dood van een vrouw uit Sri Lanka die in vreemdelingendetentie zat. Zij overleed in maart van dit jaar, terwijl haar verzoeken om medische behandeling herhaaldelijk waren afgewezen.

Gijs Moes
Poornima Wishma met een foto van haar zus, Ratnayake Liyanage Wishma Sandamali, tijdens een persconferentie in Tokyo. Beeld AFP
Poornima Wishma met een foto van haar zus, Ratnayake Liyanage Wishma Sandamali, tijdens een persconferentie in Tokyo.Beeld AFP

De zaak werpt licht op de strenge en bureaucratische behandeling van migranten en asielzoekers in Japan. “Ik kan niet diep genoeg treuren over de eenzaamheid, angst en hopeloosheid die ze gevoeld moet hebben toen haar gezondheid achteruit ging,” zei minister van justitie Yoko Kamikawa eerder deze week. Kamikawa reageerde op een rapport van de Japanse Immigratiedienst dat dinsdag uitkwam.

Het rapport vertelt het verhaal van Ratnayake Liyanage Wishma Sandamali (33), die zich in augustus vorig jaar meldde bij de politie omdat ze werd mishandeld door haar vriend. De politie hield haar aan, omdat het studentenvisum waarmee ze in 2017 naar Japan kwam, was verlopen.

Wishma werd overgebracht naar een detentiecentrum in de stad Nagoya. Daar kreeg ze buikklachten en ze kon moeilijk voedsel binnen houden. Herhaalde verzoeken om naar een ziekenhuis te gaan werden afgewezen, omdat de medewerkers van het centrum haar ervan verdachten dat ze zo probeerde te ontsnappen. Bovendien blijkt uit het rapport dat de verzoeken niet gemeld werden bij de directie van het centrum. Minister Kamikawa heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan de familie van Wishma, maar er zijn weinig maatregelen genomen. Vier medewerkers van het detentiecentrum zijn mondeling gewaarschuwd.

Twee zussen van Wishma, die naar Japan zijn gekomen om aandacht te vragen voor de zaak, mochten videobeelden zien die gemaakt zijn in het detentiecentrum. Uit honderden uren beeld heeft de dienst zelf twee uur geselecteerd.

De beelden waren zo schokkend dat ze na een uur niet meer wilden kijken. Ze zagen onder meer dat Wishma haar voedsel niet kon binnenhouden en dat een medewerker van het centrum haar daarom uitlachte. “Onze zus is vermoord,” zei Wayomi Wishma op een persconferentie. “Iedereen kon zien dat haar conditie achteruit ging.”

Inhumane behandeling

Leden van de Japanse oppositie en van organisaties die zich inzetten voor migranten en asielzoekers, hekelen de manier waarop de zaak wordt behandeld. Zo gaat de Immigratiedienst zelf onderzoek doen naar de kwestie. Dat is ‘als een dief zijn eigen inbraak laten onderzoeken’, aldus een parlementariër.

Voor de oppositie is de zaak een voorbeeld van de inhumane behandeling van migranten, zeker als ze niet de juiste papieren hebben. Zij kunnen voor onbepaalde tijd vastgehouden worden, soms zonder noodzakelijke zorg. In het centrum in Nagoya kwam twee maal per week een arts langs, die slechts kort de tijd had om meerdere mensen te zien.

Wishma had geen asiel aangevraagd, maar wel een verzoek ingediend om op humanitaire gronden in Japan te mogen blijven. Een asielaanvraag had waarschijnlijk ook geen kans gemaakt. Vorig jaar liet Japan 47 asielzoekers toe, minder dan 1 procent van het totaal aantal aanvragen.

Meer over