Artsen zonder Grenzen waarschuwt voor corona in Griekse vluchtelingenkampen

Op het Griekse eiland Lesbos is deze week voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Artsen zonder Grenzen vreest voor de bewoners van het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria.

David van Unen
null Beeld Guy Smallman/Getty Images
Beeld Guy Smallman/Getty Images

Het ontbreekt in het kamp – zo waarschuwen ngo’s al langer – aan de meest basale voorzieningen. Er is geen of weinig water, verwarming, kleding en matrassen.

“In sommige delen van het kamp is maar één kraan voor elke 1300 mensen,” zegt AzG-coördinator Hilde Vochten. Maatregelen als handen wassen en sociaal contact beperken, zoals gezondheidsdiensten wereldwijd adviseren, zijn daardoor praktisch onuitvoerbaar. Tropenarts Marit van Lenthe: “Virussen en bacteriën voelen zich thuis in zo’n omgeving.” Volgens Stichting Vluchteling, ook actief in Moria, heeft schurft z’n intrede weken geleden al gemaakt.

Zorgcapaciteit

Toen in 2015 voor het eerst een grote hoeveelheid vluchtelingen de Europese Unie probeerde te bereiken via de Middellandse Zee, werden op onder meer Lesbos, Chios en Kos kampen opgetrokken voor vluchtelingen die onderweg naar Europa strandden. Moria op Lesbos is berekend op een bezetting van zo’n 3.000 mensen, maar er zitten inmiddels meer dan 21.000 personen in en om het kamp op elkaar gedrukt.

Er is een aantal hulporganisaties actief op het kamp maar de zorgcapaciteit die zij bieden is beperkt. Nog wekelijks komen nieuwe vluchtelingen aan op Lesbos, om te worden doorgestuurd naar Moria. Vochten waarschuwt dat wanneer een virus als Covid-19 zich naar een volgepakt kamp verspreid, de impact vrijwel niet is in te dammen. “Tot op vandaag hebben we geen goed noodplan gezien om de mensen die daar wonen te beschermen en te behandelen in geval van een uitbraak.”

Fotograaf Mona van den Berg bracht drie dagen door in het kamp. Ze vertelde er vorige maand over in Het Parool: ‘De spanning is ontzettend voelbaar’.

Meer over