PlusInterviews

Amsterdamse studenten in Hongkong: ‘Je ruikt het traangas overal’

Betogers gebruiken een sportzaal van de Polytechnic University in Hongkong als slaapzaal. Beeld Nicolas Asfouri/AFP
Betogers gebruiken een sportzaal van de Polytechnic University in Hongkong als slaapzaal.Beeld Nicolas Asfouri/AFP

Campussen in Hongkong zijn veranderd in heuse slagvelden. Drie Amsterdamse uitwisselingsstudenten zagen het geweld tussen betogers en politie met eigen ogen.

Meike van Herk

Robin Gruter (22), student International Business Admini­stration aan de VU

“Al sinds ik hier ben merk ik natuurlijk gevolgen van de protesten. Het is een paar keer voorgekomen dat ik buiten wat aan het drinken was met vrienden en ineens weg moest rennen voor traangas. Het blijft bizar, toch wen je eraan. Maar vorige week is het compleet geëscaleerd. Eerst kreeg ik van de universiteit het bericht dat de lessen één dag waren gecanceld. Twee dagen later ben ik met een vriend gaan kijken bij de campus en ik dacht meteen: er is geen schijn van kans dat deze universiteit binnen een maand ook maar een dag weer opengaat.”

“Ik zag mensen in het zwart en met mondkapjes op die molotovcocktails aan het maken waren, anderen schreeuwden de taakverdeling door megafoons. Tafels, stoelen, alles wat ze konden vinden stapelden ze op elkaar als barricade. Hekken werden uit de grond geschroefd. Er waren bijna geen internationale studenten meer in de residentie, zij waren allemaal al naar hotels geëvacueerd.”

“Omdat ik niet op een campus woon, is er voor mij geen acute nood om te vertrekken. Maar aangezien de lessen voor de rest van het jaar zijn afgelast, vertrek ik aan het eind van de week naar de Filipijnen. Eerst moet ik nog een aantal opdrachten inleveren om mijn punten binnen te krijgen; dat doe ik gewoon hier in Hongkong. Hoe heftig het er ook aan toe gaat op sommige plekken, als je wil, kun je de onrust vermijden.”

Robin Gruter. Beeld -
Robin Gruter.Beeld -

Myrthe van Rijckevorsel (23), VU-student ­Inter­national Business Administration

“Vorige week maandag werd ik wakker in mijn kamer op de campus van City University of Hong Kong. Ik had een studiedagje gepland en ging met mijn pyjama aan en mijn laptop onder mijn arm op weg naar de common room. Ineens zag ik door mijn gang allemaal betogers lopen met zwarte kleding en maskers op.”

“In de groepsapp van de residentie kreeg ik het bericht dat werd aangeraden die avond niet op de campus te slapen, of na half acht je kamer niet meer te verlaten. Het leek me allemaal wat overdreven, maar toen kreeg ik het bericht: ‘If you go, go now.’ Toen voelde ik ineens wel stress. Ik heb zomaar wat willekeurige spullen in mijn rugzak gegooid en ben met mijn pyjama aan naar een vriendin gegaan. Ik voelde me net een soort vluchteling.”

“Twee dagen geleden ben ik teruggegaan om mijn spullen op te halen. Alles was kapot en het was uitgestorven. Het was een soort zandbak, de straatstenen waren losgehaald om op te stapelen of te gooien. Gisterenochtend heb ik een ticket naar Bali geboekt en dezelfde avond ben ik vertrokken. Mijn vader en broertje hadden tickets geboekt om met kerst langs te komen in Hongkong, dus hopelijk kan ik dan weer even terug. Maar eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat de rust dan terug is gekeerd.”

Myrthe van Rijckevorsel. Beeld -
Myrthe van Rijckevorsel.Beeld -

Floris Timmer (23), ­student Rechten aan de UvA

“Ik woonde op de campus bij City University, maar vorige week sliep ik ergens anders omdat mijn vriendin op bezoek was. Om kleren te halen, ben ik nog een aantal keer teruggegaan. Het was een bizar slagveld om doorheen te lopen, maar de betogers waren heel aardig tegen ons als internationale studenten. Ze ­gaven ons biertjes te drinken, de lege flesjes ­gebruikten zij dan weer om molotovcocktails van te maken. Er was een speciale plek afgezet waar ze konden oefenen met het gooien van die zelfgemaakte bommen, ook al is die campus niet bepaald groot.”

“Dit weekend ben ik teruggegaan naar de campus om te kijken of ik er nog even kon wonen, maar het water is afgesloten. Volgende week ben ik van plan naar Vietnam te vertrekken, nu zit ik in een hostel in het zuiden van de stad. Ook hier is het nu heel onrustig. Gisteren liep ik langs een politiebureau en ineens werden er tien patronen traangas afgeschoten naar betogers. Ik rende zo snel al ik kon weg. Toen we ­ergens wilden gaan eten, liepen we tegen duizenden betogers op die een hele straat bezetten. Je voelt en ruikt het traangas overal. Hoewel je erg bemoeilijkt wordt in waar je kan gaan en staan, heb ik veel respect voor de betogers. Ze blijven maar doorgaan, ondanks het grove ­geweld dat de politie gebruikt.”

Floris Timmer. Beeld -
Floris Timmer.Beeld -

Contact met thuisfront

Zowel de UvA als de VU heeft contact opgeno­men met hun studenten in Hongkong over het verhoogde veiligheidsrisico dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken is afgekondigd. De universiteiten hebben aangeboden de extra kosten te vergoeden die studenten maken voor het (om)boeken van een ticket om de stad te verlaten. De studenten werd aangeraden zich te registreren bij de ambassade en nauw contact te houden met het thuisfront over waar ze zich precies bevinden.

Peking tornt aan rechtspraak

China zegt dat het onwettig is dat de hoogste rechtbank van Hongkong het verbod op maskers heeft verworpen. Volgens het Chinese parlement heeft de rechter niet de autoriteit zulke uitspraken te doen.

“Alleen de staande commissie van het Nationaal Volkscongres kan beoordelen of de wetten van Hongkong in lijn zijn met de grondwet,” aldus een woordvoerder van het parlement tegen het Chinese nieuwsmedium Xinhua.

De uitspraak komt neer op een verdere afbrokkeling van de autonomie van Hongkong. De stadstaat, sinds 1997 onderdeel van China, kon nog altijd rekenen op onafhankelijke rechtspraak, maar daaraan dreigt Peking nu te tornen.

Het hooggerechtshof van Hongkong oordeelde maandag dat het verbod op het dragen van gezichtsmaskers – vorige maand ingevoerd als middel tegen de al maanden durende protesten in Hongkong – in strijd is met de grondwet.

Die uitspraak kwam tijdens het hoogtepunt van de confrontaties tussen politie en betogers bij de campus van de Polytechnische Universiteit in Hongkong, waarbij honderden mensen zijn aangehouden. Hen wacht een celstraf tot wel tien jaar boven het hoofd.

Woensdagmorgen was het gebouw nog altijd omsingeld door oproerpolitie. Naar verluidt waren nog zo’n honderd betogers binnen. Ruim tweehonderd betogers raakten bij de confrontaties met de politie afgelopen dagen gewond. Die gebruikt traangas en rubberkogels om de betogers uiteen te drijven.

In de Verenigde Staten is dinsdag een wetsvoorstel aangenomen dat de export van deze soorten munitie aan de Hongkongse politie verbiedt, tot woede van China. Het land dreigt met tegenmaatregelen.

De massale protesten begonnen half maart uit ongenoegen met een intussen van tafel geveegde uitleveringswet; inmiddels zijn democratische hervormingen de inzet.

Tom Kieft

Meer over