Amerikaanse miljardair koopt toeristische ruimtevlucht met SpaceX van Elon Musk

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, wil dit jaar nog een volledig commerciële ruimtevlucht uitvoeren. Alle vier plaatsen aan boord zijn gekocht door de 37-jarige miljardair Jared Isaacman. Het zou de eerste missie in die soort zijn. Er zijn eerder wel ruimtetoeristen geweest, maar die gingen mee met professionele astronauten.

Het Parool
De Spacex Falcon 9. Beeld AFP
De Spacex Falcon 9.Beeld AFP

De missie heeft de naam Inspiration4 gekregen. Isaacman is de oprichter van betaaldienst Shift4. In zijn vrije tijd is hij straaljagerpiloot en bergbeklimmer. Hoeveel geld hij heeft neergeteld voor de missie, is niet bekend.

Isaacman wil met de ruimtereis 200 miljoen dollar ophalen voor het St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis, Tennessee. Eén plaats zal gaan naar een vrouwelijke medewerker van het kinderziekenhuis. De andere twee plaatsen worden verloot.

‘Hopelijk op den duur normaal’

“Ik wens dat we over 50 of 100 jaar in een wereld leven waar het normaal is dat mensen in een raket springen en met hun kinderen in een ruimtepak rond stuiteren op de maan,” zegt Isaacman tegen persbureau AP. “Ik hoop ook dat we tegen die tijd kanker bij kinderen beter kunnen genezen.”

De ruimtereizigers krijgen een astronautentraining, waarbij ze onder meer het ruimtevaartuig leren bedienen en alvast kunnen wennen aan gewichtloosheid. Na de lancering zullen ze een paar rondjes rond de aarde vliegen, waarna hun capsule gecontroleerd in zee plonst voor de kust van Florida en ze weer worden opgepikt. Elon Musk verwacht dat de vlucht twee tot vier dagen zal duren.

Jared Isaacman. Beeld AP
Jared Isaacman.Beeld AP
Meer over