Amerikaanse justitie klaagt Google aan wegens machtsmisbruik

De Amerikaanse minister van Justitie bereidt een aanklacht voor tegen Google vanwege machtsmisbruik. Google zou een concurrentiebeding geschaad hebben om zijn monopoliepositie binnen de zoekwereld en online reclame te kunnen behouden.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De aanklacht is de grootste die de afgelopen 20 jaar is gedaan tegen een Amerikaanse techbedrijf. Google heeft ongeveer 90 procent van de online zoekmarkt in de Verenigde Staten in handen. Eerder begon de Europese Commissie al diverse zaken over machtsmisbruik van Amerikaanse techgiganten, maar in de VS zelf blijven die bedrijven relatief vaak buiten schot.

De zaak zal naar verwachting worden ingediend bij de federale rechtbank in Washington, D.C., en zal gaan over de vraag of Google zijn dominantie in online zoekopdrachten heeft misbruikt om de concurrentie te onderdrukken en consumenten schade te berokkenen. Google zou daarnaast miljarden dollars hebben betaald aan telefoonfabrikanten om ervoor te zorgen dat Google de standaardzoekmachine in browsers zou zijn.

Meer over