Amerika akkoord over grootste steunpakket ooit (tot 2 biljoen dollar)

De Amerikaanse senaat, die wordt gedomineerd door de Democratische tegenstanders van de regering-Trump, stemde tot tweemaal toe het noodplan van de president weg. Nu blijken de nieuwe aanpassingen woensdagochtend voldoende voor een akkoord over het grootste steunpakket ooit in de VS.

Herman Stil
null Beeld AFP
Beeld AFP

Washington kan hierdoor dit jaar tot twee biljoen dollar (1850 miljard euro) in de Amerikaanse economie en maatschappij pompen. De details worden uitgewerkt nadat de Senaat later woensdag formeel instemt met het plan en het ook wordt goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden - waar de Republikeinen een meerderheid hebben.

Afgesproken is nu dat er 867 miljard dollar naar het Amerikaans bedrijfsleven gaat - waarvan 50 miljard naar de luchtvaart. Onder druk van de Democraten is afgesproken is dat president Trump en zijn familie - die het zakelijk imperium van de president beheert - geen beroep kunnen doen op steun. Daarnaast is 130 miljard extra uitgetrokken voor steun aan ziekenhuizen en 150 miljard voor lokale overheden en staatsbesturen.

Een half miljard dollar gaat naar de Amerikaanse bevolking. Dat zijn niet alleen belastingverlichtingen en uitkeringen aan mensen die door de coronacrisis hun baan verliezen. Amerikanen met een inkomen onder de 98.000 dollar krijgen cash geld - 1200 dollar voor iemand met een jaarinkomen van 75.000 dollar.

Grootste koersstijging

Het akkoord mist zijn uitwerking niet. Dinsdagavond steeg op de beurs in New York de Dow Jones Index 11 procent. Dat is voor Wall Street de grootste toename sinds de crisis van de jaren dertig uit de vorige eeuw.

Ook in Amsterdam reageerden beleggers positief. De AEX-index opende woensdagochtend 2,4 procent hoger. Dinsdag steeg de Amsterdamse beurs al 9 procent - met het Amerikaanse steunpakket in het achterhoofd - maar vooral doordat olieaandeel Shell zijn megaverlies van een week eerder nagenoeg goed maakte.

Dat kwam mede doordat maandag de verhoudingen tussen de 25 grootste beursfondsen, die tezamen de AEX-index vormen, hun jaarlijkse herziening beleefden. Daarbij werd megafonds Shell, waarvan het belang in de AEX het afgelopen jaar tot onder de 10 procent was gezakt, weer op het maximum van 15 procent gezet, wat aantrekkelijk is voor indexbeleggers.

Geen herstel

Een teken voor beursherstel, laat staan een economische renaissance, zijn de stijgende beurskoersen niet. Grote dalingen gevolgd door scherpe stijgingen zijn juist een aanwijzing voor een crisisperiode. Na megadalingen in 1987 (Zwarte maandag) of 2008 klommen de koersen een week later ook weer fors - om vervolgens over langere termijn te dalen.

Meer over