Plus

Amateurduiker vindt eeuwenoud zwaard voor Israëlische kust

Een amateurduiker heeft een wel heel bijzondere vondst gedaan tijdens een duik voor de Israëlische kust: een zwaard dat vermoedelijk zo’n negenhonderd jaar geleden aan een kruisvaarder heeft toebehoord.

Tom Kieft
Een medewerker van de Israëlische oudhedenautoriteit IAA met het door een amateurduiker gevonden middeleeuwse zwaard. Beeld REUTERS
Een medewerker van de Israëlische oudhedenautoriteit IAA met het door een amateurduiker gevonden middeleeuwse zwaard.Beeld REUTERS

De Israëlische duiker, Shlomi Katzin, heeft klaarblijkelijk goede ogen. Hij zag tijdens een duik nabij de Israëlische havenstad Haifa iets wat velen voor hem moeten hebben gemist. Ondanks de dikke laag koraal en schelpen herkende hij de vorm van een zwaard.

Volgens de Israëlische oudhedenautoriteit IAA, waaraan hij het meter lange zwaard heeft overhandigd, gaat het om een zwaard dat vermoedelijk 1100 jaar geleden is gesmeed. “Het zwaard is in perfecte staat bewaard gebleven en behoorde duidelijk aan een kruisvaarder toe,” aldus Nir Distelfeld, onderzoeker van de IAA, tegen een verslaggever van de BBC.

De Israëlische oudhedenautoriteit gaat het oude wapen nu eerst nader onderzoeken en schoon maken. Als de dienst daarmee klaar is zal het in een museum worden tentoongesteld.

Tussen 1096 en 1272 hielden Europese ridders en krijgsheren met goedkeuring van de kerk in Rome negen grote kruistochten naar Palestina om het gebied te ‘bevrijden’ van de islamitische overheersers van die tijd. De Karmelkust in het noorden van het huidige Israël, waar het zwaard is gevonden, werd vanwege de beschutte ligging in de middeleeuwen dikwijls door zeevaarders gebruikt om te schuilen voor stormachtig weer.

Meer over