Al zeker twaalf tegenstanders van president Ortega opgepakt in Nicaragua

In Nicaragua heeft de politie zondag nog eens vijf prominente tegenstanders van president Daniel Ortega gevangen gezet. Onder hen is ex-guerrilla Dora Maria Tellez, een van de meest kritische tegenstanders van de regering van Ortega.

Het Parool
 President Daniel Ortega Beeld AFP
President Daniel OrtegaBeeld AFP

De politie liet in een verklaring weten dat Tellez en Ana Margarita Vigil Guardian, leiders van de oppositiepartij Unamos, in detentie zijn geplaatst. Enkele uren later werd ook de arrestatie bekend van partijvoorzitter Suyen Barahona Cuan en vicevoorzitter van Unamos, Hugo Torres.

Volgens een politieverklaring loopt er tegen de vijf een onderzoek ‘naar het plegen van handelingen die de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking ondermijnen, en wegens het aanzetten tot buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden’.

De autoritaire president Ortega (75) en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murilla, zijn sinds 2007 aan de macht. In 2018 liet de president aanhoudende demonstraties hardhandig neerslaan, met meer dan 300 doden tot gevolg. Op 7 november is Ortega kandidaat voor een vierde termijn als president.

Met de recente arrestaties zijn er sinds 2 juni nu al twaalf oppositieleiders in Nicaragua opgepakt, waarvan er vier kandidaat zijn voor de presidentsverkiezingen in november.

De VS reageerden eerder deze maand al fel op de arrestaties. Volgens minister Blinken van Buitenlandse Zaken is Ortega ‘bang voor vrije en eerlijke verkiezingen’. “President Ortega bewijst hiermee dat hij een dictator is,” stelde de Amerikaanse topdiplomaat Julie Chung. “De internationale gemeenschap kan niet anders dan hem ook als zodanig te behandelen.”

Dora Maria Tellez, een van de meest kritische tegenstanders van de regering van Ortega, is één van de arrestanten. Beeld AFP
Dora Maria Tellez, een van de meest kritische tegenstanders van de regering van Ortega, is één van de arrestanten.Beeld AFP
Meer over